Külföld

Videó: hógolyókkal mentek a rohamrendőrök ellen a tüntetők Oroszországban, miután bebörtönöztek egy ellenzéki aktivistát

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 14:26

A rohamrendőrök könnygázt vetettek be és gumibotokkal verték a tüntetőket, akik hógolyókkal védekeztek. Az uráli Baskírföldön ezrek vonultak az utcára, miután bebörtönöztek egy helyi ellenzéki aktivistát. 

Több ezres tüntetés volt szerdán Oroszországban, az uráli Baskírföldön, miután a bíróság négy év börtönbüntetésre ítélt egy helyi ellenzéki aktivistát. Az orosz hatóságok összecsaptak a tüntetőkkel: a rohamrendőrök könnygázt vetettek be és gumibotokkal verték a tüntetőket, akik hógolyókkal védekeztek.

Fail Alszinov helyi ellenzéki aktivistát, aki elítélte Moszkva Ukrajna elleni támadását, a nap folyamán négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték zárt ajtók mögött. Az ítélethirdetést követően tüntetés tört ki a mintegy 17 ezer lakosú Bajmak városában, a megmozduláson az OVD-Info nevű civil szervezet szerint ötezernél több ember vett részt. A közösségi oldalakon közzétett videókon az látható, amint a demonstrálók hógolyókkal dobálják a rohamrendőröket:


A BBC beszámolója szerint a rohamrendőrök könnygázt vetettek be, hogy feloszlassák a tömeget, és gumibotokkal verték a tüntetőket. Az OVD-Info közlése szerint az egyik tüntetőnek szétverték a fejét, több tucat embert őrizetbe vettek és megsebesítettek a rohamrendőrök. Az orosz hatóságok vizsgálják a történteket, a zavargók egy része akár 15 év börtönt is kaphat. Oroszországban egyébként az Ukrajna elleni háború kirobbanása óta ritkának számít egy ekkora tüntetés.

Alszinov tavaly egy önkormányzati gyűlésen az aranybányászat ellen mondott beszédében két szót használt a helyi baskír nyelven, amit a hatóságok rasszistának minősítettek, írja az MTI. Az aktivista azt állítja, hogy szavait rosszul fordították le oroszra. „Nem ismerem el a bűnösségemet. Mindig az igazságért, a népemért, a köztársaságomért harcoltam” – mondta az ítélethirdetés után, amely ellen fellebbezett. A bajmaki bíróság döntésében úgy ítélte meg, hogy Alszinov megjegyzései gyűlöletkeltésre és egy embercsoport méltóságának megalázására irányultak faji, nemzetiségi, nyelvi vagy származási alapon.

Alszinov a baskírok etnikai identitásának megőrzésére létrehozott, alulról szerveződő Bashkort mozgalom egyik vezetője volt, amelyet 2020-ban szélsőségesként betiltottak. Korábban bírálta a Baskírföldön elrendelt katonai mozgósítást is. 

Nyitókép: Twitter / X

#Külföld#baskírföld#oroszország#rohamrendőrök#tüntetés#összecsapások#orosz ellenzéki#aktivista#bebörtönzés#könnygáz#gumibot#hógolyó#Videó

Címlapról ajánljuk