Külföld

Ferenc pápa: A magány az ár, amit meg kell fizetni

rtl.hurtl.hu

2024. január 15. 19:42

Ferenc pápa szerint nem értették meg a döntését azok, akik elutasítják az azonos nemű párok megáldását.

Ferenc pápa megvédte azt a sokat kritizált döntését, miszerint a papok megáldhatják az azonos nemű párokat – írja az AP. Az egyházfő egy vasárnapi interjúban beszélt arról, hogy a döntése ellenállást váltott ki. Afrika püspökei az egész kontinensre kiterjedően egyesültek a vatikáni nyilatkozat végrehajtásának elutasításában, de egyes püspökök Kelet-Európában, Latin-Amerikában és másutt is ellenállásuknak adtak hangot.

Ferenc pápa december közepén hivatalosan is jóváhagyta, hogy a papok megáldják az azonos nemű párokat. A Vatikán az álláspontjuk radikális változását azzal magyarázza, hogy az Isten szeretetét és irgalmát kereső embereket nem szabad „erkölcsi elemzésnek” alávetni.

Arra a kérdésre, hogy egyedül érzi-e magát, Ferenc pápa azt válaszolta: „A magány az ár, amit meg kell fizetni. Néha a döntéseket nem fogadják el, de a legtöbb esetben, amikor nem fogadsz el egy döntést, az azért van, mert nem érted”.


A pápa úgy véli, a veszélyt az jelenti, amikor a döntést nem értő emberek nem hajlandóak testvéri vitába bocsátkozni, ehelyett megkeményítik a szívüket, ellenállnak és csúnya következtetéseket vonnak le. Ez történt most is – tette hozzá.

Mint arról elsőként beszámoltunk, Ferenc pápa jóváhagyása ellenére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elutasítja az azonos nemű párok megáldását, erről útmutatást is adott a hazai lelkipásztoroknak. A magyar katolikus egyház álláspontja szerint párként nem, egyénenként viszont kaphatnak áldást a melegek.

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

#Külföld#ferenc pápa#áldás#azonos neműek#ellenállás#püspökök#döntés

Címlapról ajánljuk