Külföld

Békekonferenciát rendeznek Svájcban az ukrán-orosz háborúról, Oroszország nélkül

rtl.hurtl.hu

2024. január 15. 19:52

Oroszországot nem hívják meg a konferenciára, Kínának viszont az ukránok szerepet adnának a béketerv kidolgozásában.

Ukrajnával foglalkozó, magas szintű globális békekonferenciát fognak tartani Svájcban – jelentette be hétfőn Bernben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Viola Amherd svájci államfő.

Az MTI szerint dátumról egyelőre nem tettek említést, de a két vezető azt közölte, hogy az esemény szervezését azonnal elkezdik. A békecsúcs megrendezését az ukrán elnök kérésére vállalta Svájc – hangzott el.

Zelenszkij újságírók előtt kijelentette, Kijev elképzelése szerint Oroszországot nem hívják meg, Kínának viszont szerepet adnának a béketerv kidolgozásában. Az ukrán elnök hangsúlyozta, a békekonferenciára minden olyan országot várnak, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, illetve szeretnék, ha az úgynevezett Globális Dél országai is képviseltetnék magukat.

A tervezett békekonferencia formátuma annak a Kijev által előterjesztett tízpontos béketervvel foglalkozó korábbi négy tanácskozásnak a mintáját követné, amelyet 2023 tavasza óta tartottak Dániában, Szaúd-Arábiában, Máltán, illetve legutóbb vasárnap Davosban.

Zelenszkij hétfőn érkezett Svájcba, hogy részt vegyen a davosi Világgazdasági Fórumon és svájci tisztségviselőkkel tárgyaljon.

Nyitókép: Reuters/Alessandro Della Valle

#Külföld#svájc#békekonferencia#ukrajna#Volodimir Zelenszkij#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk