Külföld

Olaf Scholz német kancellár is részt vett a szélsőjobb elleni többezres tüntetésen

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 18:08

A tüntetést azután tartották, hogy az AfD eseményén felmerült a Németországban élő többmillió bevándorló kitoloncolásának terve.

Ezrek, közöttük Olaf Scholz kancellár és Annalena Baerbock külügyminiszter vonultak az utcára vasárnap a Berlintől dél-nyugatra fekvő Potsdamban, hogy a szélsőjobb ellen tiltakozzanak, írja az MTI.

A tüntetésre néhány nappal azután került sor, hogy szélsőséges jobboldali politikusok és az Alternatíva Németországért (AfD) politikusai találkozóján felmerült a Németországban élő többmillió bevándorló kitoloncolásának terve.

A tüntetést kezdeményező Mike Schubert, a város polgármestere szerint nagyjából tízezren gyűltek össze a város régi piacának közelében. Potsdam a Berlinnel határos Brandenburg tartomány székhelye, Olaf Scholz és Annalena Baerbock is ottani lakos. A tüntetők Összetartozunk feliratú táblákkal vonultak fel, mások a soknemzetiségű társadalmat éltették. A külügyminiszter azt mondta:

Úgy jöttem ide, mint a potsdamiak ezreinek egyike, akik kiállnak a demokráciáért, a régi és az új fasizmus ellen.

Scholz pártjának, a Szociáldemokrata Párt (SDP), a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Zöldek és a Baloldal helyi vezetői is részt vettek a megmozduláson. A tüntetést a Correctiv című lap cikke után hívták össze, amelyben a tényfeltáró hírportál arról írt, miről tárgyaltak novemberben egy potsdami villában tartott találkozón az AfD tagjai, néhány CDU-tag és a CDU konzervatív szárnyának egyik legismertebb nem hivatalos csoportosulása, az Értékek Uniója (WerteUnion) tagjai.

Nyitókép: Sebastian Gollnow / picture alliance via Getty Images

#Külföld#olaf scholz#németország#tüntetés#szélsőjobb#AFD#bevándorló#kitoloncolás

Címlapról ajánljuk