Külföld

A magyar állam állampolgárságot adhat a Gáza övezetbe hurcolt izraeli túszoknak

rtl.hurtl.hu

2024. január 12. 8:34

A Jerusalem Post értesülése szerint a német és a magyar állam is így jár el. A túsztárgyalások során ez nagyon fontos lehet.

Az izraeli túszok szabadon bocsátását segítendő Németország és Magyarország állampolgárságot ad a Gáza övezetben fogva tartott túszoknak, értesült a Jerusalem Post. A német és magyar útlevéllel rendelkező túszok egy részét már kiszabadították, értük cserébe palesztin foglyokat engedett szabadon a zsidó állam. 

A két ország külügyminisztériuma nem kommentálta a lap értesülését, a magyar külügyi tárca honlapján sincs ezzel kapcsolatos közlemény. A lap értesülésével kapcsolatban megkerestük a külügyminisztériumot is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Az egyelőre nem teljesen világos, mikor kapták meg a német és a magyar útlevelet a túszok. A lap megjegyzi, hogy a családtagok korábban már kérték a német, az amerikai és az osztrák kormányt útlevelek kiadására, de Magyarország most került először szóba ezzel kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban kifejtik, hogy Budapest határozottan támogatja Izrael túszmentő politikáját, és nem minősíti népirtásnak az izraeli hadsereg Gáza övezetben zajló katonai akcióit.

A Jerusalem Post információi szerint az útlevelet kapott izraeliek családtagjai a két közép-európai országban születtek. Az izraeli hatóságok szerint még mindig 136 izraeli túsz van Gázában. 

A Gáza övezetben fogva tartott túszok sorsával a Fókusz is foglalkozott:


Nyitókép: IDF / Reuters

#Külföld#Gáza övezet#túszejtés#állampolgárság#magyarország#németország#útlevél

Címlapról ajánljuk