Külföld

Drónokkal és rakétákkal támadtak húszi lázadók a Vörös-tengeren, az amerikai és brit erők résen voltak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 10. 7:14

Az amerikai és brit erők megsemmisítették az Irán által támogatott húszi lázadók 18 drónját és 3 rakétáját.

Az amerikai és brit erők megsemmisítettek 18 drónt és 3 rakétát, amelyeket húszi lázadók indítottak egy összetett támadásban a Vörös-tengeren kedd este, írja az MTI.

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy „az Irán által támogatott húszik összetett, Irán által tervezett támadást indítottak a Vörös-tenger déli részén”. A támadásban 18 öngyilkos drónt, 2 hajó elleni cirkálórakétát és egy hajó elleni ballisztikus rakétát indíotttak. A támadás a nemzetközi hajózási útvonalakon haladó áruszállító hajók ellen irányult.


„A Vörös-tengeren állomásozó nemzetközi erők újabb biztonsági incidensre reagáltak a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló Jemen északi partjainál” – közölte a brit tengerbiztonsági hivatal, az UKMTO, a jemeni Hodeida kikötőjétől mintegy 50 tengeri mérföldre nyugatra történt incidensről.


A húszi drónok és a rakéták egy részét az Eisenhower amerikai repülőgép-hordozóról felszállt F/A-18-as vadászgépek lőtték le, a támadás elhárításában három amerikai romboló (USS Gravely, USS Laboon, USS Mason), és egy brit hadihajó, a HMS Diamond is részt vett. A támadások során nem keletkeztek károk és nem sérült meg senki. 

A kedd esti támadás volt a 26., amely január közepe óta a kereskedelmi hajózást célozta meg a Vörös-tengeren.

A brit védelmi miniszter, Grant Shapps kedd este bejelentette, hogy egy másik fregatt, a Richmond már úton van a Vörös-tengerre, hogy elhárítsa a húszi támadásokat.

Nyitókép (illusztráció): a USS Carney amerikai romboló húszi támadást hárít a Vörös-tengeren, tavaly októberben – Fotó: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Aaron Lau

#Külföld#Vörös-tenger#jemen#irán#húszi

Címlapról ajánljuk