Külföld

Nyolc fiatal került mesterséges kómába drogtúladagolás miatt egy fesztivál után

rtl.hurtl.hu

2024. január 8. 12:19

Egy ausztrál fesztivál után kilenc fiatalt szállítottak kórházba, a gyanú szerint az ecstasyban található MDMA-t adagolták túl.

Szombaton kilenc fiatalt szállítottak kórházba a melbourne-i Hardmission elektronikus zenei fesztivál után, közülük nyolcat kellett mesterséges kómába, lélegeztetőgépre helyezni, a gyanú szerint MDMA, azaz ecstasy túladagolása miatt – írja a Guardian.

A mesterséges kóma a mélyaltatásnak megfelelő állapot. Az alkalmazott gyógyszerek hatására a tudat kikapcsol, az agy stabil állapotba kerül, a funkciók visszafogottan működnek. Súlyos baleseti sérülések és egyéb életveszélyes betegségek esetén alkalmazzák, mert ilyenkor csökken a beteg halálának kockázata, az élétfontosságú funkciók lelassítása azonban veszélyekkel is jár.

A brit lap úgy tudja, a kilenc beteg közül három továbbra is kritikus állapotban van. Egyikük súlyos, egy másik súlyos, de stabil, egy pedig stabil állapotban van, míg két embert már kiengedtek a kórházból. Az eset után az ártalomcsökkentés és a társadalmi igazságosság szószólói, valamint az Ausztrál Ügyvédek Szövetsége (ALA) is azok között voltak, akik a drogtesztek bevezetését sürgették az országban.

„Az emberi életek többet érnek, mint a sikertelen tiltó drogpolitika. Nem működik az, hogy a fiatalokat egyszerűen felszólítják, hogy mondjanak nemet a drogokra, a kormánynak az egészségügyi szakértőre kellene hallgatnia ebben a kérdésben” – mondta Greg Barns, az ALA büntetőjogi szóvivője.


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Külföld#drogtúladagolás#mdma#ecstasy#ausztrália#fesztivál#zenei fesztivál#elektronikus zene#mesterséges#kóma

Címlapról ajánljuk