Külföld

Die Presse: A szuverenitásvédelmi törvényt akár a Kremlben is kifőzhették volna

rtl.hurtl.hu

2024. január 6. 10:40

Orbánra gyakran azt mondják, hogy a Kreml trójai falova, de ez nem a legtalálóbb hasonlat, mert a magyar miniszterelnök nyíltan megy szembe az EU-val – írta az osztrák lap.

A Szuverenitásvédelmi Törvény és -Hatóság tervét akár a Kremlben is kifőzhették volna, idézi a hvg360 az osztrák Die Pressét. A lap cikke szerint, amit Jürgen Streihammer jegyez, Orbán Viktor egyre nyíltabban közeledik Vlagyimir Putyinhoz, ami az EU strukturális gyengeségét mutatja. A magyar állam által gyakorolt „vétokrácia” pedig akadályozza az uniós döntéshozatalt.

Az állásfoglalás szerint Orbánra gyakran azt mondják, hogy a Kreml trójai falova, de ez nem a legtalálóbb hasonlat, mert a magyar miniszterelnök nyíltan megy szembe az EU-val, és épít orosz és kínai mintára illiberális demokráciát Magyarországon. Az osztrák lap kiemeli, hogy az ukrajnai háborút Putyinhoz hasonlóan Orbán is többször „különleges katonai műveletnek” nevezte.

Hozzáteszik, hogy az EU-n belül Oroszország már csak Magyarországgal kommunikál rendszeresen, emellett felróják azt is, hogy Magyarország továbbra is az orosz gázra támaszkodik. Kína kapcsán azt hozza fel az írás, hogy a kommunista diktatúra sok pénzt öl a magyar gazdaságba. Szót ejtenek arról is, hogy a magyar kormány vétókkal zsarolja a NATO-t és az EU-t, ellehetetlenítve ezzel a nemzetközi közösségek működését.

Nyitókép: Marcos Brindicci / Getty Images

 

#Külföld#die presse#orbán viktor#magyarország#nato#eu#vétó#putyin#oroszország

Címlapról ajánljuk