Külföld

Újra felröppent, hogy az ukránok megölték az orosz vezérkari főnököt

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 11:28

Krím félszigeti orosz katonai létesítmények ellen hajtott végre légitámadást Ukrajna. A támadásban állítólag meghalt Valerij Vasziljevics Geraszimov orosz vezérkari főnök is. 

Egy orosz parancsnoki létesítmény és egyéb célpontok ellen hajtott végre légitámadást Ukrajna csütörtökön az orosz megszállás alatt álló Krím félszigeten, ami valójában Ukrajnához tartozik. Ukrán tisztségviselők közlése szerint Szevasztopolban a fekete-tengeri orosz hadiflotta parancsnokságát bombázták le. A terület kormányzója is megerősítette a támadást, közölve, hogy az utóbbi idők egyik legnagyobbja volt.

A Visegrád24 pénteken azt írta, hogy a krími támadásokban egy orosz légibázist is támadtak, ahol 23 katona halt meg, köztük a különleges erők 9 tagja, valamint öt magas rangú parancsnok. Emellett közölték, hogy egyelőre meg nem erősített jelentések szerint Valerij Vasziljevics Geraszimov orosz vezérkari főnök is meghalt a krími bombázásokban.

Többször is megpróbálták megölni

Az ukránok már többször is próbálkoztak Geraszimov megölésével. A Washington Post tavaly októberben arról számolt be, hogy egy támadásban csak kicsin múlt, hogy nem sikerült megölniük az orosz vezérkari főnököt. Azt nem közölték, hogy a támadás mikor és hol történt.

A New York Times 2022 december végén pedig arról írt, hogy az Egyesült Államok igyekezett elérni, hogy az ukránok ne indítsanak támadás Geraszomiv megölésére, amikor az orosz vezérkari főnök a frontvonalra látogatott, attól tartva, hogy halála az Egyesült Államokat is belesodorná a háborúba. 

Amerikai tisztségviselők információkat tartottak vissza Geraszimov látogatásáról, majd arra kérték Kijevet, hogy ne indítsák meg a támadást, de akkor már elkéstek – írta a Times. A támadásban végül több tucatnyi orosz katona halt meg, de Geraszimov életben maradt.

Az ukrán hírszerzés 2022 márciusában azt közölte, hogy Geraszimov meghalt Harkiv környéki harcokban, de erről később kiderült, hogy nem volt igaz.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, első védelmi miniszterhelyettes (j) a védelmi minisztérium kibővített vezetőségi ülésén Moszkvában 2021. december 21-én. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#Valerij Geraszimov#merénylet

Címlapról ajánljuk