Külföld

Egy olasz lap szerint Erdő Péter is esélyes, hogy Ferenc pápa utóda legyen

rtl.hurtl.hu

2024. január 1. 13:12

Az ItalyStart nyolc esélyest sorol fel, akiket Ferenc pápa utódjának választhatnak, köztük a magyar bíborost.

A magyar bíboros a fogadóirodák listáján is előkelő helyen szerepel – írta a vatikáni ügyekben több évtizedes tapasztalatra hivatkozó lap elemzését szemléző Mandiner, hozzátéve, hogy a kihívásokkal küzdő katolikus egyház élére olyasvalakit keresnek, akinek lesz ideje reformokat végrehajtani, így 70 körüli vagy fiatalabb bíborosok előnyben lehetnek. 

Az ItalyStart nyolc nevet sorol fel Ferenc pápa lehetséges utódai között, egyikük a „II. János Pál nyomdokian járó” Erdő Péter szerepel.

A magyarországi katolikus egyház 71 éves vezetőjének pályafutását ragyogónak nevezik, felidézik, hogy 51 évesen vált bíborossá, a 2005-ös konklávén ő volt a legfiatalabb bíboros, 54 évesen az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökévé választották, 2011-ben pedig egy második ötéves ciklusra is megkapta bizalmat.

Erdő jellemzésében megemlítik, hogy a lehető legjobban igyekszik javítani a katolikusok és az ortodox egyházak kapcsolatát, ami a Vatikán számára hagyományosan fontosabb a protestáns egyházakkal ápolt kapcsolatnál.

Az olasz lap szerint Erdő – akárcsak II. János Pál – nagyon kelet-európai jelölt, rossz emlékekkel a kommunizmusról, ami sokak szemében meglehetősen konzervatív bíborossá teszi őt Nyugat-Európában és Észak-Amerikában, ugyanakkor nem taszítja a „progresszíveket” sem.

Erdő mellett a lap a máltai Mario Grecht, az olasz, Pietro Parolint, a guineai Robert Sarah-t, az osztrák Christoph Schönbornt, a Fülöp-szigeteki Luis Antonio Taglét, a ghánai Peter Turksont, és az olasz Matteo Zuppit tartja esélyes pápajelölteknek.

A pápaválasztó konklávé a 80 évesnél fiatalabb bíborosokból áll, ezek száma 2023. decemberében 137 fő. Ők döntenek majd a jelenleg 87 éves Ferenc pápa utódjáról. Az elmúlt két évszázadban a pápák a bíborosok közül kerültek ki.

Nyitókép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek év végi hálaadó szentmisét celebrál az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban 2023. december 31-én. Fotó: MTI / Kovács Attila

 

#Külföld#erdő péter#ferenc pápa#pápa#pápaválasztás#katolikus egyház

Címlapról ajánljuk