Külföld

Hatalmas botrány lett az orosz celebek meztelen bulijából

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 20:27

A háborúpárti oroszok szerint nem lehet így viselkedni, miközben katonáik halnak meg a fronton.

 „Majdnem meztelen” bulit szervezett Nasztya Ivlejeva orosz blogger és tévés műsorvezető egy moszkvai szórakozóhelyen, ahol hiányos öltözetű popsztárok és hírességek vettek részt – írja a BBC. Ott volt egy ismert rapper, Vacio is, aki mindössze egy pár edzőcipőt és egy „stratégiai ponton elhelyezett” zoknit viselt.

Bár a rendezvény zártkörű volt, a közösségi médiában sok videó és fotó jelent meg róla. A felháborodás sem maradt el. Az Ukrajna elleni háborút támogató bloggerek, politikusok, aktivisták azon dühöngtek, hogy a hírességek így mulatoznak, miközben a „különleges katonai műveletben” orosz katonák áldozzák fel az életüket.

Vaciót letartóztatták és 15 napibörtönre ítélték „rendzavarásért”, emellett 750 ezer forintnyi bírságot kell fizetnie „nem hagyományos szexuális kapcsolatok népszerűsítéséért”. A szervező, Nasztya Ivlejeva is jogi eljárás elé néz. Több mint húszan nyújtottak be ellene csoportos keresetet, azt követelik, hogy fizessen egymilliárd rubelt (3,8 milliárd forint) egy alapítványnak, amely a háborúban harcolókat támogatja.

Más résztvevőknek a koncertjeit mondták le vagy reklámszerződéseit bontották fel, és arról is érkeztek hírek, hogy kivágják némelyikük fellépését az orosz tévécsatornák előre felvett szilveszteri műsoraiból.

A bulizó sztárok egymás után szólaltak meg a közösségi médiában, egyesek bocsánatot kértek, mások azt bizonygatják, hogy semmi rosszat nem tettek.

„Rájöttem, hogy hibát követtem el”, mondta Filip Kirkorov énekes. „A legkevésbé sem szeretném, hogy egy ilyen esemény, az én ballépésem miatt korlátozzák a karrieremet Oroszországban, az egyetlen helyen, ahol művészként és állampolgárként létezem” – közölte. Gyima Bilan popsztár viszont azt mondta: „Garbó, kabát, nadrág és cipő volt rajtam. Nem tudtam előre, hogy a többi vendég mit fog viselni.”

Nasztya Ivlejeva videóüzenetet tett közzé, amelyben azt mondta:

Azt mondják, az oroszok tudják, hogyan kell megbocsátani. Ha ez így van, szeretnék önöktől, az emberektől még egy esélyt kérni. Ha a válaszuk nem, készen állok a nyilvános kivégzésre.

Az elmúlt napok történései sokkolták az érintett hírességeket – írja a BBC Oroszországgal foglalkozó szerkesztője. Ők ugyanis a háború kitörése után tudatosan döntöttek úgy, hogy Oroszországban maradnak és folytatják karrierjüket, fényűző életmódjukkal együtt. A nyilvánosságban csak az Oroszországból távozó háborúellenes hírességeket bírálták. Ez azonban már nincs így – véli Steve Rosenberg, aki számára úgy tűnik, hogy az orosz politikai rendszernek egyre nagyobb szüksége van bűnbakokra, akiket a hazai és külföldi problémáiért okolhat.

Egy külföldre menekült orosz ellenzéki aktivista, Makszim Katz így foglalta össze a történteket közösségi oldalán: „Korábban volt egy hallgatólagos megállapodás azokkal az emberekkel, akik ilyen bulikba jártak: azt csinálsz, amit akarsz, amíg lojális vagy. De az élet már nem buli. Ez a hivalkodás szemben áll a kinti valósággal. Nem lehet bulizgatni egy háborúzó országban. Hosszú ideje először fordult elő, hogy a rendszer azok ellen fordult, akik támogatták annak minden szabályát, egészen addig, amíg nem vonatkoztak rájuk.”

Nyitókép: Instagram / Nasztya Ivlejeva

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#buli#celebek#meztelen

Címlapról ajánljuk