Külföld

Egyik napról a másikra tüntették el a propagandát a lengyel köztévéből

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 18:20

„Senkinek sem kötelessége propagandát, bárkinek a propagandáját hallgatnia” – közölte a most visszavett híradós, akit akkor rúgtak ki, amikor az illiberális kormány elkezdte lezülleszteni a közmédiát.

Eltűnt az összes propaganda és propagandista a lengyel köztévéből, egyik napról a másikra, szúrta ki a Telex. Az állami tévé, a TVP egyes és kettes csatornáiból is eltűntek a híradók, a 24 órás hírcsatorna adását pedig leállították.

Csupán a fél nyolcas hírek idején tűnt fel a képernyőn a csatorna régiúj munkatársa, Marek Czyż, aki így kezdte nyilatkozatát: „ó napot kívánok, kedves nézőink. Ahogyan azt bizonyára észrevették, történt némi változás, amire joggal várhatnak magyarázatot. Engedjék meg, hogy ezt megadjam”.

Ezután azt mondta:

A TVP működését a lengyel állampolgárok finanszírozzák, akik közül senkinek sem kötelessége propagandát, bárkinek a propagandáját hallgatnia. Minden lengyel állampolgárnak, akik a közmédiát finanszírozzák, joga van megkövetelnie a megbízható, szakszerű és őszinte tájékoztatást.

„Ezért kínálunk önöknek egy tisztességes ajánlatot: holnaptól a Híradó egy fényképet mutat majd önöknek a világról és a napról, hozzon az bármit is. Fényképet, nem pedig festményt, mert a kettő nem ugyanaz. Az elmúlt nyolc évben ugyanis ebben a stúdióban csak egy gondosan kiválasztott színekkel készült festményt mutattak. A propaganda levese helyett mi tiszta vizet szeretnénk önteni az önök poharába – olyat, aminek nincs kellemetlen mellékíze” – fejezte be az üzenetet.

Czyż korábban majdnem két évtizeden keresztül dolgozott a TVP hírműsoraiban. Azután bocsátották el, hogy 2016-ban kormányra került Jarosław Kaczyński pártja, az illiberalizmust építő, és Orbán Viktorral szövetséges Jog és Igazságosság (PiS).

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a lengyel közmédia addig nem fog közpénzt kapni, amíg meg nem változik a működése. Donald Tusk, a nemrég megválasztott miniszterelnök arról beszélt ekkor: „Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák”.

Szerdán pedig arról számoltunk be: máris felmentette a lengyel kulturális miniszter a közszolgálati tévé és rádió, valamint az állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat hozott létre a közmédiában.

A PiS szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a kormánypárt „tisztviselői törvénytelenül betörtek” a közmédia székházaiba, és a rendvédelmisek „brutálisan megtámadták” a PiS képviselőit is. Az ellenzékbe szorult párt több parlamenti képviselője tiltakozó akcióba kezdett a TVP-nél, tízfős csoportokban állandó ügyeletet tartottak az állami televíziónál.

Nyitókép: TVP

#Külföld#köztévé#lengyelország#kormány#propaganda#Híradó

Címlapról ajánljuk