Külföld

Orosz iskolai mészárlás inspirálhatta a prágai lövöldözőt, 15-nél is több halottja van a vérengzésnek

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 15:08

A támadó megölhette az apját, majd a Károly egyetem bölcsészkarán rendezett ámokfutást, amiben ő maga is életét vesztette.

Halálos áldozatai is vannak annak a lövöldözésnek, amely Prága belvárosában a Jan Palach téren, a Károly Egyetem bölcsészkaránál történt – idézi a BBC a cseh rendőrség tájékoztatását.

A cseh rendőrfőkapitány háromnegyed hatkor kezdődő sajtótájékoztatóján több mint 15 halottról számolt be. Köztük van a támadó is. Legalább 24-en megsérültek.

A Seznam Zprávy oldal azt írja, hogy egy David Kozák nevű hallgatót hoztak összefüggésbe a lövöldözéssel, aki december 9-én létrehozott egy profilt a Telegram közösségi oldalon. „Ez lesz a naplóm arról, hogyan viszek véghez egy iskolai lövöldözést” – írta az első bejegyzésében orosz nyelven. Állítása szerint egy orosz iskolai lövöldöző, Alina Afanaszkinova inspirálta, aki december 7-én Brajnszkban két embert megölt és többeket megsebesített. Azt is írta, hogy öngyilkos akar lenni, és annyi fájdalmat okozni, amennyit lehetséges.

Martin Vondrášek rendőrkapitány a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a rendőrség 12 óra 20 perckor kapott bejelentést arról, hogy egy 24 éves férfi Hostouň faluból Prágába indult és azt mondta, hogy véget akar vetni az életének. 12 óra 45 perckor bejelentést kaptak arról, hogy egy halottat találtak a faluban, aki a fiatal férfi apja. Megállapították, hogy a férfi a bölcsészkar hallgatója és délután 2-kor órája van a Celetná utcai épületben. Késlekedés nélkül a helyszínre mentek és kiürítették az épületet, de 3 óra előtt egy perccel a Palach téri épületből kaptak bejelentést lövöldözésről. Az intézkedő rendőrök 3 óra 20 perckor az épület melletti járdán találták meg a férfi holttestét. Az elkövető legálisan birtokolt több lőfegyvert.

Magyar tanszék is van az egyetemen

Négy óra előtt egy perccel a cseh rendőrség Twitterén azt írták, hogy a lövöldözőt ártalmatlanították, az épületet kiürítik. A prágai tűzoltóság pszichológust és poszttraumás ellátócsapatot is küldött a helyszínre, emellett segítenek a sérültek ellátásában a mentőknek.

17 óra után a Deník N azt írta, tűzszerészek érkeztek a helyszínre, mert a rendőrség gyanúja szerint robbanóeszközök lehetnek az épületben, és kiterjesztették a lezárást. Hangosbemondón szólították fel azokat, akik még az épületben rejtőznek, hogy hívják a segélyhívót, a rendőrök értük mennek és kivezetik őket.

Petr Fiala miniszterelnök lemondta találkozóit, Petr Pavel államfő pedig megszakítja franciaországi útját.


Orbán Viktor a Twitteren megdöbbenését fejezte ki és részvétét nyilvánította ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az egyetemen magyar tanszék is működik, de az Index megkeresésére a külügy azt közölte, nem tudnak magyar érintettről.

A külső párkányon kapaszkodtak

A diákok által megosztott információk szerint voltak, akik a tantermekbe, illetve a könyvtárba zárkóztak. Egy hallgató a Twitteren azt írta, hogy egy tanteremben rekedt: a lövöldöző már halott, de még várnak a kimenekítésre. „Bezártuk az ajtót, mielőtt a lövöldöző megpróbálta kinyitni. Kibaszott pokol” – tette hozzá.


A Deník N-nek azt mondta egy hallgató, hogy óra közben sikolyokat és csattanásokat hallottak. Először nem tudták, hogy lövöldözés zajlik, de elbarikádozták magukat a teremben és felhívták a rendőrséget. A kapott utasításnak megfelelően a teremben várták, hogy a rendőrök értük menjenek, amire nagyjából fél órát kellett várniuk, majd átvitték őket egy másik épületbe.

A NEXTA Twitterén menekülő emberekről tettek közzé felvételt, amelyen egy lövés hangját is hallani lehet.


A BNO News Twitterén megjelent fotó szerint többen az épület egyik külső párkányán próbáltak elrejtőzni.


Magáról a lövöldözőről is terjed fénykép a közösségi médiában.


A kar dékánhelyettese azt nyilatkozta a Deník N-nek, hogy a rendőrök már a lövöldözés előtt megjelentek a helyszínen és számíthattak arra, hogy valami történni fog. Az egyetem vezetésének egyik, névtelenséget kérő tagja szerint körülbelül egy órával a támadás előtt kaptak tájékoztatást a lehetséges fenyegetésről.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

#Külföld#csehország#prága#lövöldözés

Címlapról ajánljuk