Külföld

Sokakat felháborít, hogy a francia elnök kiállt a nemi erőszak miatt feljelentett Gérard Depardieu mellett

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 15:03

Emmanuel Macron bírálói szerint az államfő nem tiszteli azokat a nőket, akik kiállnak magukért a színészhez hasonlóan magas státuszú férfiakkal szemben.

Politikusok és nőjogi aktivisták is felháborodottan reagáltak arra, hogy a francia elnök arról beszélt: szerinte „hajtóvadászat” célpontja Gérard Depardieu, aki ellen hivatalos nyomozás zajlik nemi erőszak miatt és újabb szexista megnyilvánulásaira derült fény. Erről a Guardian ír.

Én soha nem fogok efféle hajtóvadászatban részt venni, gyűlölöm az ilyesmit

– mondta Emmanuel Macron a France 5 tévécsatornának, amikor arról kérdezték, elképzelhető-e, hogy megfosszák a színészt állami kitüntetésétől.

Nagy csodálója vagyok Gérard Depardieu-nek, ő egy hatalmas színész, zseniális művész. Ismertté tette Franciaországot az egész világon. Elnökként és állampolgárként is azt gondolom, hogy büszke lehet rá Franciaország

– vélekedett.

Ugyanakkor számos filmes jelezte: nem kívánnak többet Depardieu-val dolgozni, miután a France 2 közszolgálati csatorna bemutatott róla egy dokumentumfilmet. Ebben szerepelt egy felvétel észak-koreai látogatásáról, melynek során obszcén megjegyzéseket tett nőkről és nőknek, szexuálisan zaklatott egy tolmácsnőt és szexista megjegyzéseket tett egy lovagló kislányra. A filmben megszólal Charlotte Arnould színésznő is, aki öt évvel korábban feljelentette Depardieu-t nemi erőszak és szexuális bántalmazás miatt, melynek ügyében most is zajlik a nyomozás.

Rima Abdul Malak kulturális miniszter szerint Depardieu szégyent hozott Franciaországra a dokumentumfilmben látható viselkedésével, és fegyelmi eljárás indult azért, hogy megfosszák állami kitüntetésétől, a Becsületrendtől.

Macron ugyanakkor kijelentette:

Senkit nem fosztanak meg a Becsületrendtől egy riport miatt.


Szerinte a legmagasabb francia állami kitüntetés, amit Depardieu 1996-ban kapott meg, nem erkölcsi jellegű, és a színészt ártatlannak kell tekinteni, amíg az igazságszolgáltatás nem bizonyítja bűnösségét.

François Hollande korábbi elnök a France Inter rádiónak azt nyilatkozta:

Nem, nem vagyunk büszkék Gérard Depardieu-re, aki egy 12 éves lovagló kislányt szexualizál.


Szerinte Macron, akinek egyik célja a nők elleni erőszak felszámolása, nem mondhatott volna ilyet, és inkább a nőkről kellene beszélnie, mint Depardieu színészi teljesítményéről.

Az Alapítvány a Nőkért elnöke, Anne-Cécile Mailfert azt mondta, hogy az elnök megjegyzései „gyalázatosak, aljasak és egy másik korból valók”. Úgy véli, hogy az elnök nem tiszteli azokat a nőket, akik magas státuszú férfiak ellen lépnek fel, és szándékosan próbálja elterelni a figyelmet az új bevándorlási törvény miatt zajló vitáról.

A Zöld párt szóvivője, Sophie Bussière szerint Macron „az erőszak kultúrájának legfőbb hirdetője”, a Femme et libre nevű szervezet alapítója, Yael Mellul pedig „rendkívül súlyosnak” nevezte az elnök kijelentését, amellyel egy olyan férfi mellett állt ki, aki ellen nyomozás zajlik nemi erőszak miatt. Ennek azokra a nőkre nézve van negatív hatásuk, akik kiállnak magukért a férfiakkal szemben.

Nyitókép: Christophe Ena/Pool via REUTERS

#Külföld#gérard depardieu#emmanuel macron#franciaország#nemi erőszak#szexuális zaklatás#szexizmus

Címlapról ajánljuk