Külföld

Az utcán arra járókra is lövöldözött a prágai fegyveres

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 20:20

Egy cseh portál részletesen beszámolt a legalább 15 halottal járó ámokfutás alatt készült videóról.

Részletes leiratot közölt a Seznam Zprávy cseh hírportál arról a videóról, amely a csütörtöki, legalább 15 halottal járó prágai lövöldözésről készült. A rendőrségi forrásból megszerzett felvételt a portál nem teheti közzé, tartalmáról azonban részletesen beszámolt. A felvétel ötperces időtartama alatt az elkövető 13 lövést adott le.

A felvétel készítője az intézkedő rendőrök közvetlen közelében tartózkodott. A videón az látszik, hogy az elkövető nemcsak az egyetem épületében adott le lövéseket, hanem az utcán arra járó emberekre is. A fekete ruhás férfinél egy ZEV 308 Win AR10 típusú, 7,62 kaliberű fegyver volt.

A felvétel készítője egy ponton váratlanul szándékosan felhívta magára a lövöldöző figyelmét, kockázatos viselkedését a körülötte lévők rosszallóan fogadták. A felvételen az is elhangzik egy rendőrtől, hogy mesterlövészre van szükség az ámokfutó leterítéséhez, de nála csak egy Glock 19 maroklőfegyver van.

A videó addig tart, amíg a hangokból ítélve már a rendőrök tüzelnek, de az nem világos, hogy eltalálták-e a férfit, amíg a felvétel véget ért.

A portál arról is ír, hogy az elkövető, a 24 éves David K. tavaly szerzett BA diplomát történelem-Európa-tanulmányok szakon, idén pedig díjat kapott szakdolgozatáért. Egy évfolyamtársa szerint csendes, introvertált volt, nem sokat beszélgetett másokkal.

A Telegram közösségi platformon a neve alatt szerepel egy profil, ennek orosz nyelven írt bejegyzéseiben az áll, hogy a szerző iskolai lövöldözést, öngyilkosságot akar elkövetni és az orosz Alina Afanaszkina inspirálta, aki december elején Brjanszkban két embert ölt meg egy iskolai lövöldözés során, majd magával is végzett.

Martin Vondrašek cseh rendőrkapitány szerint számolnak azzal, hogy a profil valóban az elkövetőé lehet, de ezt még ellenőrizniük kell. Egyes szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a Telegramon utólagosan szerkeszthetők a bejegyzések, és a profilon szereplő posztok tökéletes orosz nyelven íródtak, ami anyanyelvi beszélőre utal.

Nyitókép: Ivo Havranek/via REUTERS

#Külföld#csehország#prága#lövöldözés#tömeggyilkosság#ámokfutás

Címlapról ajánljuk