EUEurópa

A cseh államfő az euró bevezetését sürgette újévi üzenetében

rtl.hurtl.hu

2024. január 1. 19:00

Petr Pavel szerint a közös uniós valuta bevezetése jelenti a jövőt.

Petr Pavel cseh államfő az euró csehországi bevezetésére irányuló intézkedéseket sürgetett hétfőn, hivatalba lépése utáni első újévi üzenetében, írta meg az MTI.

Eljött az idő, hogy konkrét lépéseket tegyünk e kötelezettségvállalás teljesítése felé

 – szögezte le az elnök. Szavai szerint a közös uniós valuta bevezetése jelenti a jövőt egy nyitott és exportorientált gazdaságú közép-európai országnak.

Csehország hivatalos fizetőeszköze jelenleg a korona. Prága a többi tagországgal összhangban az ország húsz évvel ezelőtti uniós csatlakozásakor vállalta az euró bevezetését, de ennek nincs megszabott határideje.

A Petr Fiala miniszterelnök vezette cseh kormány még nem döntött az euró bevezetésének időpontjáról. Egy frissen életbe lépett jogszabály azonban lehetővé teszi azoknak a vállalatoknak, amelyek forgalmuk nagy részét euróban bonyolítják, hogy számláikat is ebben a pénznemben állítsák ki. A cseh kereskedelmi kamara szerint már most is sok nagy cég euróban számláz egymásnak.

Októberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy az euró magyarországi bevezetése megszüntetné az önálló monetáris politika lehetőségét:


Nyitókép: Petr Pavel cseh államfő az olasz-cseh üzleti fórumon a Palazzo Regione Lombardia Palotában 2023. november 29-én Milánóban. – Fotó: Emanuele Cremaschi / Getty Images

#Európa#csehország#európai unió#petr pavel#euró#euró bevezetése#Gazdaság

Címlapról ajánljuk