Külföld

Székelyföld autonómiájáról adtak be törvényjavaslatot a bukaresti parlamentben

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 21:01

A román miniszterelnök a kezdeményezés azonnali elutasítását kérte a házelnöktől.

Három autonómiatervezetet nyújtott be egyéni képviselői törvényjavaslatként a bukaresti parlamentben az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke – írja az MTI. Marcel Ciolacu román miniszterelnök a javaslatok gyors elutasítását kérte a házelnöktől.

A jobboldali Erdélyi Magyar Néppárt és Magyar Polgári Párt egyesülésével létrejött formáció politikusa által benyújtott egyik tervezet a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozná, a másik a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiájáról, a harmadik pedig Székelyföld autonómiájáról szól. „Az erdélyi magyaroknak joguk kell legyen saját sorsukról dönteni, legégetőbb közösségi problémáinkra pedig a legjobb megoldás az autonómia” – mondta Zakariás Zoltán.

A kormányfő közösségi oldalán azt írta: „az ilyen elszigetelt, a Székelyföld autonómiáját vagy etnikai szempontokon alapuló kulturális autonómiát célzó törvényjavaslatoknak nincs helye egy demokratikus államban”. A törvényjavaslatokat „toxikus kezdeményezésnek” minősítette, hangsúlyozva, hogy azokat „az RMDSZ-frakcióhoz csatlakozó politikai alakulat” terjesztette elő.

A Székelyföld területi autonómiáját célzó statútum, amit a Székely Nemzeti Tanács dolgozott ki, negyedszer kerül a román törvényhozás elé, miután 2004-ben, 2018-ban és 2020-ban is elvetette a többség.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Külföld#románia#székelyföld#autonómia

Címlapról ajánljuk