Külföld

Őrizetbe vettek egy cégvezetőt a beomlott székelyudvarhelyi kollégium ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 12:52

A László Szilveszter Sándor vezette cég végezte a csatornázási munkálatokat. Egy diák meghalt, egy pedig válságos állapotban van.

Gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával 24 órára őrizetbe vették kedden este a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium beomlott diákotthonánál csatornázási munkálatokat végző cég ügyvezetőjét, írja az MTI a Hargita megyei rendőr-főkapitányság közleménye alapján.

Mint arról beszámoltunk, egy diák meghalt, egy pedig válságos állapotban van, miután összedőlt a Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy része hétfőn délután. A diákok azt mesélték, hogy az udvaron dolgozó munkagépek miatt először megnőttek a repedések a falakon, és érezték, hogy mozog az épület. A meghalt fiú szobatársa percekkel az omlás előtt távozott a kollégiumból. Szerinte barátja alhatott, amikor a kollégium összedőlt.

A nyomozók szerint László Szilveszter Sándor, a Láreno-Fa Kft. egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője személyesen utasította munkásait, hogy több mint 2 méteres mélységig leássanak az épület fala mentén, holott a tervező a jóváhagyott projektben 1,1 méter mélységű árkot irányzott elő.

A cégvezető korábban a News.ro szerint úgy nyilatkozott: nem járt a diákotthonban, nem volt tudomása arról, hogy az épületben tanulók vannak. Az árkot egy kotrógéppel ásták, amelynek a kezelője azt mondta: amikor észrevette, hogy lehullott egy darab vakolat az épületről, nem volt már idő senkit riasztani, az épület fala pillanatok alatt leomlott.

A törmelék négy diákot temetett maga alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült és – bár a helyszínen újraélesztették – továbbra is válságos állapotban van.

Az MTI megkeresésére a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórház közölte: nem változott a diáklány állapota. „Továbbra is a kórház intenzív terápiás osztályán kezelik, állapota válságos. Kómában van, vérkeringése instabil, az orvosok prognózisa visszafogott az állapotát illetően” – mondta Mariana Moldovan-Negoita, a kórház szóvivője.

 

Nyitókép: RTL

#Külföld#beomlott#kollégium#székelyudvarhely

Címlapról ajánljuk