Külföld

Megismétlik a szerbiai választást – néhány szavazókörben

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 19:38

A csalásgyanú miatt kiírt megismételt választás alig több, mint tízezer választót érint, így a végeredményt érdemben nem befolyásolja.

A szerb választási bizottság székházánál tartott több ezres tüntetést az ellenzék, mert szerintük elcsalták a hétvégi választást. Szerdán a hivatal közölte, hogy megismétlik a voksolást – de csak harminc szavazókörben. A megismételt választás december 30-án lesz – idézi a Deutsche Welle a szerb állami médiában tett bejelentést.

Mindennek aligha lesz jelentősége a végeredményre nézve, mert az érintett szavazókörökbe mindössze 12 240 választó tartozik. Vladimir Dimitrijević, a választási bizottság elnöke azt mondta, nem tartozik hivatala hatáskörébe, így nem válaszolhat arra az ellenzéki követelésre, hogy ismételjék meg a választást a fővárosban, Belgrádban.

Aleksandar Vučić elnök pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46 százalékával győzött, míg az ellenzéki összefogás, a Szerbia az Erőszak Ellen 23,5 százaléknyi voksot szerzett a hivatalos végeredmény szerint. A kormánypárt számára az ellenzék a belgrádi helyhatósági választáson bizonyult a legkeményebb ellenfélnek, de itt is az SNS győzött. Az ellenzék megkérdőjelezte az eredményt, szerintük a kormány Szerbia más városaiból és Boszniából negyvenezer embert buszoztatott Belgrádba, akik hamis okmányokkal szavaztak.

Külföldi megfigyelők, köztük az EBESZ képviselői is szabálytalanságokról, köztük szavazatvásárlásról számoltak be. „Ez elfogadhatatlan egy EU-tagjelölt országban” – közölte a német külügyminisztérium. Az Egyesült Államok a szabálytalanságok kivizsgálására, az EU pedig a választási folyamat átalakítására szólította fel Szerbiát.


Nyitókép: REUTERS/Djordje Kojadinovic

#Külföld#szerbia#választási csalás#tüntetés

Címlapról ajánljuk