Külföld

Folytatódtak a Fico-ellenes tömegtüntetések Szlovákiában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 20. 9:31

Tízezrek tüntettek kedd este is Szlovákia-szerte, hogy tiltakozzanak az oroszbarát fordulatot végrehajtó Fico-kormány ellen.

Több ezren tértek vissza Szlovákia-szerte a nagyvárosok utcáira kedden, hogy folytassák tiltakozásukat Robert Fico populista miniszterelnök új kormánya ellen, írja az Associated Press.

A tiltakozások december 7-e óta tartanak, amikor először vonultak Pozsony utcáira az emberek a büntető törvénykönyv módosítására irányuló terv ellen.

A szervezők kedden azt közölték, hogy Kassán, Eperjesen, Poprádon, Besztercebányán, Zsolnán, Nyitrán, Nagyszombatban, Trencsénben, Szepesújváron, Liptószentmiklóson és Vágbesztercén is tüntettek.

A Moszkva-barát Robert Fico vezette koalíciós kormány által javasolt változtatások között szerepel a súlyos bűncselekmények, így a szervezett bűnözés és a szélsőséges bűnözéssel foglalkozó különleges ügyészség január közepére tervezett megszüntetése.

A javaslat szerint az ügyeket ezentúl a regionális hivatalok ügyészei veszik át, akik 20 éve nem foglalkoztak ilyen bűncselekményekkel.

Michal Simecka, a liberális Progresszív Szlovákia, a legerősebb ellenzéki párt vezetője szerint a különleges ügyészség megszüntetése a szervezett bűnözés és a korrupció virágzásához vezet.

„Meg kell mutatnunk nekik, hogy meg fogjuk védeni az igazságot” – mondta Simecka.

Folytatódtak a Fico-ellenes tömegtüntetések Szlovákiában
Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

Fico és pártja azután alakíthatott koalíciós kormányt, hogy oroszbarát és Amerika-ellenes programjukkal megnyerték a szeptember 30-i szlovákiai parlamenti választást – úgy, hogy a gyanú szerint orosz és magyar befolyásolási kísérletek történtek Szlovákiában.

Az új szlovák kormányfő kritikusai attól tartanak, hogy visszatérésével az Európai Uniós tagállam Szlovákia feladja nyugatbarát irányvonalát, és ehelyett Orbán Viktor irányvonalát követve moszkvai érdekekhez igazodik. Ez az eltelt időben meg is mutatkozott: Fico első intézkedései között bejelentette, hogy Szlovákia leállít minden Ukrajnának nyújtott segítséget.

Fico hatalomra kerülése óta több kiemelt, korrupciós ügyekkel foglalkozó nyomozót és rendőrtisztet el is bocsátottak. A jogrendszer tervezett változtatásai között szerepel a korrupciós büntetések mérséklése is.

Az előző kormány idején több tucat Fico pártjához köthető vezető tisztségviselőt, rendőrt, bírót, ügyészt, politikust és üzletembert vádoltak meg és ítéltek el korrupciós és egyéb bűncselekmények miatt.

Nyitókép: Radovan Stoklasa / Reuters

#Külföld#szlovákia#robert fico#korrupció#európai unió#tüntetés

Címlapról ajánljuk