Külföld

A nőket is besoroznák Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 8:47

Általános mozgósítás jöhet az országban, eddig túl sok volt a kibúvó és túl nagy a korrupció.

Általános mozgósításról rendelkező törvényjavaslatot terjesztettek be az ukrán nemzetgyűlésbe. Ha jóváhagyják, akkor a mostaninál jóval kevesebben kaphatnak majd mentességet – írta a 444.hu. 

  • A 18 és 25 év közöttiek számára három hónapos kiképzést írnak elő, 25 és 60 év között pedig szinte mindenkit érinthet a mozgósítás. 
  • A nőket is katonai nyilvántartásba veszik, nekik is kötelező lesz részt venniük a kiképzésen, majd pedig őket is behívhatják, akárcsak a férfiakat. Harctéri szolgálatra viszont nők csak önkéntes alapon kerülhetnek majd továbbra is.
  • Még a rendőrség, a Gazdasági Biztonsági Hivatal, vagy a büntetés-végrehajtási szolgálat sem lesz jogosult halasztást adni. 
  • Csak egy szűk kör kaphat felmentést a szolgálat alól, így például a legalább három gyermeket nevelők, vagy a fogyatékkal élő gyermekek szülei, továbbá akik korábban hadifogságba estek, vagy közeli rokonaik haltak meg már a háborúban.
  • A gyermekes házaspárok közül csak az egyik fél lesz hadköteles, ők egymás között dönthetik el, melyikük vonul be.

Ukrajnában igen nagy gondot okoz a toborzás, pedig az elhúzódó háború miatt ez lesz az egyik kulcskérdés a fronton. Oroszország ebben a tekintetben sokkal jobban áll, ott havonta 20 ezren csatlakoznak a sereghez az átlagfizetés háromszorosát kitevő zsold reményében.

Az ukrán toborzást ráadásul áthatja a korrupció, és sokan érzik úgy, hogy csak azoknak kell a frontra menniük, akiknek nincs pénzük vagy megfelelő kapcsolataik. 

Nyitókép: Dmytro Larin/Global Images Ukraine/Getty Images

#Külföld#ukrajna#sorozás#orosz-ukrán háború#front

Címlapról ajánljuk