Külföld

Az izraeli bombák csaknem fele irányítás nélkül esik a palesztin területekre

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 7:26

Az amerikai hírszerzés jelentése a levegő-föld bombákat vizsgálta, és arra jutotta, hogy a 29 ezer ilyen eszköznek a 40-45 százaléka irányítás nélküli volt, míg a többi precíziós bomba lehetett.

A Gáza övezetre ledobott bombák csaknem fele irányítás nélküli „butabomba” – írta a CNN amerikai hírszerzési információkra hivatkozva.

A jelentés a levegő-föld bombákat vizsgálta, és arra jutotta, hogy a 29 ezer ilyen eszköznek a 40-45 százaléka irányítás nélküli volt, míg a többi precíziós bomba lehetett.

A nem irányított lőszerek értelemszerűen kevésbé pontosak, és nagyobb veszélyt jelenthetnek a civilekre, különösen egy olyan sűrűn lakott területen, mint Gáza. Az, hogy Izrael milyen ütemben használja ezeket a butabombákat, meghatározza, hogy mennyi civil áldozata lesz a támadásoknak – írta a CNN. 

Joe Biden elnök kedden kemény bírálatot fogalmazott meg ezzel kapcsolatban, amikor azt mondta: Izrael „válogatás nélkül bombázott” Gázában.

Nir Dinar, az izraeli védelmi erők, az IDF szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy nem foglalkoznak a felhasznált lőszerek típusával. Keren Hajioff őrnagy, izraeli szóvivő szerdán ugyanakkor azt mondta, hatalmas erőfeszítéseket tesznek azért, hogy minimalizálják a civil áldozatok számát, akiket rendszerint pajzsként használ az október 7-i terrortámadásért felelős Hamász. „A háborúnk a Hamász ellen folyik, nem a gázai nép ellen” – jegyezte meg.

A szakértők azonban azt mondták a CNN-nek, hogy ha Izrael olyan ütemben használ irányítatlan lőszert, ahogy azt az Egyesült Államok hiszi, az aláássa azt az izraeli állítást, miszerint megpróbálják minimalizálni a polgári áldozatok számát.

Nyitókép: Mohamed Szaber/MTI/EPA

#Külföld#izraeli-palesztin háború#bomba#rakéta

Címlapról ajánljuk