Külföld

Hat napja eltűnt Navalnij a börtönből

rtl.hurtl.hu

2023. december 11. 16:56

Alekszej Navalnij ügyvédjei aggódnak, majdnem egy hete nem tudnak kapcsolatba lépni a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetővel.

Frissítés: december 25-én adták hírül az orosz ellenzéki vezető támogatói, hogy egy távoli, Északi-sarkköri büntetőtelepen megtalálták Navalnijt.

Ügyvédjei hat napja nem tudják elérni Alekszej Navalnijt, az Oroszországban bebörtönzött ellenzéki politikust, írja a CNN.

Kira Jarmysh, Alekszej Navalnij sajtótitkára az X nevű közösségi oldalon azt írta: ügyvédjei többször is megpróbáltak bejutni abba a Moszkvától 250 kilométerre található, szigorúan őrzött büntetőtelepre, ahol a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő ellenzéki vezetőt feltételezhetően fogva tartják. A szóvivő szerint azt a tájékoztatást kapták, hogy a 47 éves Navalnij nem tartózkodik sem az IK-6, sem az IK-7 elnevezésű büntetőtelepen. Hozzátette:

Navalnijval már hat napja megszakadt a kapcsolat, az aktivista hollétéről és egészségügyi állapotáról sincs hír.

A bebörtönzött politikust legutóbb a Moszkvától keletre fekvő IK-6-os büntetőtelepen tartották fogva. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, augusztusban szélsőséges csoport szervezésének és finanszírozásának vádjában bűnösnek találták, és újabb 19 év szabadságvesztésre ítélték Navalnijt, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb ellenfeleként emlegetnek.

Miután egyre nagyobb befolyásra tett szert Putyin kritikusaként, 2020-ban orosz titkosügynökök idegméreggel próbálták megölni, és csak hajszál híján élte túl a merényletet. Majd 2021 januárjában ítélték el jogerősen 11 és fél év börtönbüntetésre, cellájából azonban továbbra felszólal Putyin ukrajnai háborúja ellen. Navalnij ügyvédje korábban azt mondta:

nem zárható ki, hogy újból meg fogják mérgezni a politikust a börtönben.

Navalnij sorsával a Fókusz is foglalkozott:


Nyitókép: Yulia Morozova / File Photo via Reuters

#Külföld#alekszej navalnij#navalnij#oroszország#orosz ellenzéki#eltűnés

Címlapról ajánljuk