EUEurópa

Szijjártó Péter visszaszólt a németeknek: „A miniszter asszony alaposan félreérti a helyzetet”

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 6. 6:59

A kormány továbbra is ellenzi Ukrajna EU-s csatlakozását, és semmilyen nyomásra nem változtat álláspontján – reagált a magyar külügyminiszter német kollégája nyilatkozatára.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint német kollégája, Annalena Baerbock alaposan félreérti a helyzetet, ami az Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatos magyar álláspontot illeti.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Annalena Baerbock német külügyminiszter ljubljanai látogatásán azt üzente Orbán Viktornak, hogy minél gyorsabban ejtse a vétót az Ukrajnával folytatott bővítési tárgyalások megkezdésével, és a Kijevnek szánt újabb támogatás jóváhagyásával kapcsolatban.

Nemrég került ugyanis nyilvánosságra az a levél, amelyet Orbán írt Charles Michelnek, az Európai Tanács vezetőjének. Ebben belengette, hogy kisiklatja az Ukrajna megsegítésével kapcsolatos tárgyalásokat. Egy ekkor nyilatkozó EU-s diplomata szerint Orbán mindenféle Ukrajnával kapcsolatos döntést aláás a vétófenyegetéssel.

Annalena Baerbock mindezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „nincs idő játszadozni” a támogatással kapcsolatban:

Ha olyan helyzetben vagyunk, hogy az európai béke támadás alatt áll, akkor minden nap, minden órájában mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legjobban megvédjük népünket, és még inkább Ukrajna népét.

Szijjártó Péter kedden a Facebook-oldalán üzent vissza Annalena Baerbock-nak:

azt gondolom, a Miniszter asszony alaposan félreérti a helyzetet.

Szijjártó Péter szerint Magyarország álláspontja Ukrajna európai uniós csatlakozása vonatkozásában „átgondolt és megalapozott, abban semmifajta zsarolás vagy pláne »játék« nincsen. Határozottan elutasítjuk, hogy összekeverjünk egymással olyan dolgokat, amiknek semmi közük egymáshoz.”

Szijjártó Péter azt írta, hogy „sem a magyar emberek, sem a magyar parlament, sem a magyar kormány” nem látja, hogy „miért is lenne jó Európának az elhamarkodott tárgyaláskezdés Ukrajnával”. Szijjártó Péter megismételte a kormány korábban már hangoztatott álláspontját, ami szerint „Ukrajna egyszerűen túl messze van attól, hogy alkalmas legyen a csatlakozásra vagy akár az arról szóló tárgyalásokra”, majd hozzátette, hogy először egy stratégiai partnerség kidolgozása lenne inkább időszerű.

Szijjártó Péter azzal zárta posztját, hogy a magyar kormány semmilyen nyomás hatására sem változtatja meg az álláspontját, és azt javasolja, hogy „az európai egység fenntartása érdekében vegyük le az Ukrajnával való tárgyaláskezdésre vonatkozó javaslatot a jövő heti brüsszeli ülések napirendjéről”.

Nyitókép: Szijjártó Péter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter múlt heti találkozója Szkopjéban – Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Európa#szijjáró péter#ukrajna#eu-csatlakozás#orosz-ukrán háború#annalena baerbock#európai unió#Külföld

Címlapról ajánljuk