EUEurópa

„Nincs időnk játszadozni” – üzente Orbán Viktornak a német külügyminiszter

rtl.hurtl.hu

2023. december 5. 20:48

Orbán törölni szeretné az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről, de ez nem mindenkinek tetszik.

Annalena Baerbock német külügyminiszter arra sürgette Orbán Viktort, hogy minél gyorsabban ejtse a vétót az Ukrajnával folytatott bővítési tárgyalások megkezdésével, és a Kijevnek szánt újabb támogatás jóváhagyásával kapcsolatban, írja a Politico.

Azt mondta a politikus ljubljanai látogatásán: „Ha olyan helyzetben vagyunk, hogy az európai béke támadás alatt áll, akkor minden nap, minden órájában mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legjobban megvédjük népünket, és még inkább Ukrajna népét”, szerinte ezért „nincs idő játszadozni” a támogatással kapcsolatban.

Nemrég került nyilvánosságra az a levél, amelyet Orbán írt Charles Michelnek, az Európai Tanács vezetőjének, és amelyben belengette, hogy kisiklatja az Ukrajna megsegítésével kapcsolatos tárgyalásokat. Egy ekkor nyilatkozó EU-s diplomata szerint Orbán mindenféle, Ukrajnával kapcsolatos döntést aláás a vétós fenyegetésével.

Korábban Baerbock Szijjártó Pétert is éles hangon kritizálta: ők májusban amiatt szólalkoztak össze, hogy Magyarország blokkolja az Ukrajnának szánt katonai támogatást, amíg az ukránok nem veszik le OTP-t a „háború szponzorainak” listájáról.

Nyitókép: Robert Michael /  Thierry Monasse / Getty Images

#Európa#németország#külügyminiszter#eu#ukrajna#csúcs#döntés#orbán viktor#vétó

Címlapról ajánljuk