EUEurópa

Orbán Viktor levélben ígérte, hogy kisiklatja Ukrajna támogatását, ha az Európai Tanács nem tart „stratégiai megbeszélést”

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 7:28

A Charles Michelnek írt levélben az EU Kijevhez való hozzáállásának felülvizsgálatát követeli.

„Sürgősen” követeli Orbán Viktor az Európai Tanács vezetőjétől, Charles Micheltől, hogy tartsanak „stratégiai megbeszélést” az EU ukrajnai politikájáról, különben kisiklatja az Ukrajna megsegítésével kapcsolatos tárgyalásokat, írja hírlevelében a Politico.

Orbán levelében úgy fogalmazott, hogy nem lehet döntést hozni Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, az országnak nyújtott további pénzügyi segítségről, illetve esetleges új szankciókról Oroszország ellen anélkül, hogy a blokk vezetői bele ne egyeznének a „stratégiai megbeszélés” megtartásába.

A magyar miniszterelnök az EU támogatását ismét összekötötte az USA külpolitikájával. Azt pedzegette, hogy vajon érdemes-e további támogatást nyújtani, ha Washington úgy dönt, hogy visszafogja az ukrajnai segélyeket. Így fogalmazott:

Biztosak lehetünk az Egyesült Államok további támogatásában? Hogyan építjük fel Európa védelmi architektúráját a háború után?

A lapnak nyilatkozó EU-s diplomata szerint Orbán mindenféle, Ukrajnával kapcsolatos döntést aláás a vétós fenyegetésével. Furcsa még az is, hogy a miniszterelnök azt bizonygatja, hogy az EU-ban jelenleg nem folynak stratégiai megbeszélések Ukrajnáról, holott vannak ilyen projektek. 

Az Európai Parlament amúgy tegnap vitázott a magyarok támogatásáról, erről szóló összefoglalónkat itt lehet elolvasni.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Európa#orbán viktor#Charles Michel#eu#ukrajna#támogatás#megbeszélés#levél

Címlapról ajánljuk