Charles Michel szerint nem szabad halogatni az EU bővítésétAz Európai Tanács elnöke szerint az EU-nak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre.
EUEurópa

Charles Michel az EU bővítéséről: Nem halogathatjuk tovább

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 16. 13:56

Az Európai Tanács elnöke szerint az EU-nak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre.

Az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre, „nem halogathatjuk tovább” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Vecernji List című horvát napilapnak adott interjújában csütörtöki zágrábi látogatása előtt. A zágrábi találkozónak Andrej Plenkovic horvát kormányfő lesz a házigazdája, aki az Európai Tanács elnöke mellett Giorgia Meloni olasz, Robert Abela máltai és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt látja vendégül egy munkavacsorán, írja az MTI.

„A bővítés azt jelenti, hogy a jelöltek megcsinálják a házi feladatukat, de van saját házi feladatunk is az EU oldalán” – hangsúlyozta Charles Michel. Hozzáttette, a bővítés továbbra is érdemeken alapuló folyamat marad, de az időkorlát miatt gondoskodni fognak arról, hogy előrehaladást érjenek el, és beváltsák ígéretüket. „Ideje komolynak lenni” – fogalmazott.

Az Európai Tanács elnöke konzultációkat indított az Európai Unió új stratégiai programjáról, amelynek egyik helyszíne Zágráb lesz a négy főváros közül, ahol több miniszterelnökből, illetve tagállami elnökből álló csoportokban zajlanak majd az egyeztetések.

„Mindannyian egyetértünk abban, hogy három nagy és nehéz kihívással nézünk szembe egyszerre” – fogalmazott a tanács elnöke. Ezek szerinte:

  1. Az éghajlatváltozás, amely jelentős átalakulásokat okoz a gazdasági valóságban.
  2. A technológiai forradalom, nemcsak a zöld technológiák, hanem a mesterséges intelligencia területén is, amely hatással lesz a társadalmakra a versenyképesség vagy éppen a biztonság és a védelem szempontjából.
  3. Egyre több feszültség, konfliktus és háború van a szomszéd térségekben.

„A vezetők egyetértenek abban, hogy egy olyan EU-t kell kialakítanunk, amely világszerte nagyobb befolyással bír” – magyarázta.

Charles Michel szerint Ukrajna támogatása erkölcsi és stratégiai kötelesség, és az EU-ban egyöntetű szándék van arra, hogy humanitárius támogatást nyújtson a Gáza övezetben élő polgári lakosságnak.

Nyitókép: Ludovic Marin/Pool via REUTERS

#Európa#európai tanács#eu-bővítés#európai unió#bővítés#Charles Michel

Címlapról ajánljuk