Külföld

„Made in Hungary” – Magyarországon gyártott harckocsikat kap Ukrajna

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 10:54

Ukrajna is kap Rheinmetall német hadiipari cég magyarországi gyárában készülő Lynx lánctalpasokból. A gyárat Orbán Viktor úgy jellemezte, hogy „made in Hungary a szó minden értelmében”. 

Magyarországon gyártott Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárműveket szállít Ukrajnának a Rheinmetall német hadiipari óriáscég – mondta el egy interjúban a vállalat vezérigazgatója, Armin Papperger. Ezt a Népszava vette észre.

A vezérigazgató elmondta, hogy „az első tíz Lynx jármű gyártása már zajlik Ukrajnával koprodukcióban itt Németországban, illetve Magyarországon”. Papperger elmondása szerint jövőre már Ukrajnában fognak gyártani katonai járműveket: Fuchs kerekes páncélozott szállítóharcjárműveket már 2024-ben, a rákövetkező évben pedig az első Lynxeket.

A Lynx harci járműveket gyártó magyarországi üzemet augusztusban adták át Zalaegerszegen. Az ünnepélyes megnyitón Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „a német ipar ma már a járműgyártástól a hadiiparig pontosan tudja, mekkora szerepet játszanak a magyarországi gyárak, a magyar szakmunkások és mérnökök, a magyar hozzáadott érték a német világmárkák globális sikerében”.

A kormányfő hozzátette, hogy a harci járműveket gyártó üzem mellett tesztpálya és kísérleti csarnok is van, vagyis a gyártás és a kutatás-fejlesztés egy helyen valósul meg, és kijelentette:

Ahogy a nagykönyvben meg van írva: made in Hungary a szó minden értelmében.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a Rheinmetall német hadiipari cég zalaegerszegi harckocsigyárának avatásán 2023. augusztus 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#magyarország#rheinmetall#lynx

Címlapról ajánljuk