Külföld

Erdogan: az izraeli kormányfőt háborús bűnök miatt bíróság elé fogják állítani

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 12:06

A török elnök az ENSZ-t és a nyugati országokat is bírálta. 

Az izraeli miniszterelnököt háborús bűnök elkövetése miatt bíróság elé fogják állítani Izrael Gáza övezet ellen indított offenzívája miatt, jelentette ki hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök, írja az MTI:

Netanjahu nem pusztán háborús bűnösként, hanem a gázai mészárosként kerül majd bíróság elé, úgy, ahogy egykor Slobodan Milosevic szerb elnök

– szögezte le Erdogan az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) isztambuli ülésén, hozzátéve: Gáza palesztin föld és mindig a palesztinoké marad.

Az államfő ugyanakkor megismételte bírálatát a nyugati országokkal szemben is, melyek szerinte „vakok és süketek” és „feltétel nélküli támogatást nyújtottak Izraelnek abban, hogy még több gyereket ölhessen meg”, valamint aláhúzta, hogy „nem szabad figyelmen kívül hagyni Izrael nukleáris fegyvereit sem”. Izrael hivatalosan sosem ismerte el, hogy rendelkezik atomfegyverrel.

Bírálta emellett az ENSZ-t is, azt vetve a világszervezet szemére, hogy elbukott és immár nem képes békét és reményt adni az embereknek.

Erdogan a gázai háború októberi kitörése óta többször terrorista államnak nevezte Izraelt, mely szerinte háborús bűncselekményeket követ el a Gáza övezetben, és azt hangoztatta, hogy nem tartja terrorszervezetnek az övezetet irányító Hamászt.

Nyitókép: Recep Tayyip Erdogan 2023. november 17-én Berlinben Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

#Külföld#Recep Tayyip Erdogan#izrael#Hamász#izraeli-palesztin háború#benjamin netanjahu

Címlapról ajánljuk