Külföld

A magyar kormány nem cáfolta, hogy a volt ukrán elnök Orbánhoz utazott volna

rtl.hurtl.hu

2023. december 3. 8:30

Porosenkót a határon állították meg.

Az Ukrajnában nemrég hazaárulással is megvádolt, ellenzéki pártot vezető Petro Porosenkót nem engedték ki Ukrajnából. Az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU szerint a volt elnök Magyarországra, egy orosz titkosszolgálat által szervezett találkozóra igyekezett volna.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton e kapcsán közölte, hogy „Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz”. Kovács a bejegyzésében az értesülés azon részét, amely szerint kifejezetten Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz látogatott volna Porosenko, nem cáfolta érdemben, ugyanakkor meg sem erősítette azt.

 

Az SZBU szerint fennállt annak a veszélye, hogy a volt elnököt Oroszország eszközként használta volna fel, hogy megosszák az ukrán népet.

Kovács e kapcsán azt is leírta, hogy „ezek a politikai leszámolások is azt bizonyítják, hogy Ukrajna még nem áll készen az uniós tagságra”. Porosenko az ügyről – a magyar államtitkárhoz hasonlóan – azt nyilatkozta, hogy az ukrán elnök a titkosszolgálatot a saját „politikai játszmáihoz” használja fel.

Nyitókép: Spencer Platt / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#petro porosenko#magyar kormány#orbán viktor

Címlapról ajánljuk