Külföld

Felfüggesztette a bíróság a TikTok tilalmát egy amerikai államban – a szólásszabadságra hivatkozva

rtl.hurtl.hu

2023. december 1. 7:43

Montana tavasszal tiltotta be a kínai tulajdonú TikTok videómegosztó használatát. Egy szövetségi bíró a szólásszabadságra hivatkozva felfüggesztette a tiltást. 

Felfüggesztette a TikTok betiltásáról szóló montanai törvényt csütörtökön egy amerikai szövetségi bíró. Donald Molloy szerint a kínai tulajdonú videómegosztó betiltása „többszörösen is alkotmányellenes”.

Montana tavasszal tiltotta be az államban a TikTokot. A jogszabály, ami január elsején lépett volna életbe, megtiltotta, hogy az alkalmazást bárki számára letölthetővé tegyék, és napi tízezer dolláros büntetést írt elő az appboltoknak, ahonnan le lehet tölteni az alkalmazást.

A republikánus többségű törvényhozás nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva hozta meg a döntést. Attól tartanak, hogy a felhasználók adataihoz hozzáférhetnek a kínai hatóságok. A TikTok szóvivője akkor cenzúraként értékelte a lépést, ami sérti a szólásszabadságról szóló alkotmánykiegészítést, és májusban a cég, valamint több TikTok-felhasználó pert indított az állam ellen a tiltás miatt.

A mostani döntéssel csak blokkolta a bíróság a tiltás életbe lépését. A jogszabály törvényességéről egy későbbi tárgyaláson döntenek majd.

Az alkalmazás tulajdonosa a kínai ByteDance internetvállalkozás. A TikTok-kal kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokat azzal indokolják az Egyesült Államokban, hogy a kínai jogszabályok szerint a kormányzat kérésére az országban működő minden vállalkozás kötelező átadni adatait, ide értve személyes információkat az ügyfelekről.

Tavaly decemberben az rtl.hu arról írt, hogy a katonák mozgását is figyelheti a kínai TikTok, a magyar kormány pedig hallgat arról, mit tesznek, hogy megóvják a honvédeket. Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja alapítója elmondta: adatok sokaságát gyűjti a felhasználóiról a TikTok, és ellenőrizhetetlen, hogy a kínai kormányzat hozzájut-e ezekhez.

Hogyan harcol Amerika, és mit tesz az EU? Hogyan magyaráznák meg a platformot nap mint nap használó fiataloknak, hogy miért is kell betiltani a kedvenc alkalmazásukat? És mi lesz, ha a kínai kormány arra kéri a TikTok üzemeltetőjét, hogy adja át a felhasználók adatait, vagy cenzúrázza a híreket? Ezekre a kérdésekre kaphat választ cikkünkben, amit ide kattintva tud elolvasni.

Nyitókép: Biztonsági őrök akadályozzák a sajtósok munkáját a TikTok kínai videomegosztót tulajdonló ByteDance vállalat pekingi központja előtt 2020. augusztus 3-án. Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

#Külföld#tiktok#Montana#tiltás#egyesült államok#bíróság

Címlapról ajánljuk