Külföld

Míg Szijjártó tárgyalt Lavrovval, több külügyminiszter inkább kiment az orosz tárcavezető beszédéről

rtl.hurtl.hu

2023. november 30. 15:45

Több külügyminiszter is felállt az EBESZ ülésén, amikor Szergej Lavrov beszélni kezdett. Szijjártó Péter ezzel szemben kétoldalú megbeszéléseket folytatott az orosz tárcavezetővel.

Nemzeti érdek a stabil, kiszámítható, korrekt együttműködés megőrzése Magyarország és Oroszország között, a kormány elutasít minden nyomásgyakorlást ennek felszámolására vonatkozóan – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szkopjéban, ahol az az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozásán vesz részt.

Míg Szijjártó leült tárgyalni az orosz külügyminiszterrel, addig Lavrov beszédének a kezdetén a lett, a litván, az észt, a lengyel és az ukrán külügyminiszter tüntetőleg elhagyta a termet:


Az MTI szerint Szergej Lavrov arról beszélt az EBESZ előtt, hogy a Nyugat hibrid háborút folytat Oroszország ellen, az Európai Unió pedig „erőszakos politikai projektté” vált.

Szijjártó Péter az orosz kollégájával való megbeszélés után arról beszélt, hogy 

a külpolitikánkat a nemzeti érdek alapján hajtjuk végre, nem fogadunk el semmi nyomásgyakorlást kívülről, ezért Oroszországgal az elkövetkezendő időszakban ugyanúgy együttműködünk Magyarország energiaellátásának biztosítása terén, mint eddig.


Arról is beszélt, hogy Szergej Lavrov biztosította, hogy Oroszország és az orosz vállalatok teljes mértékben teljesíteni fogják a megkötött szerződésekben foglalt kötelezettségeiket, menetrend szerint fogják szállítani a szükséges földgázt és kőolajat.

A miniszter arra is kitért, hogy az egyeztetésük során tudatta orosz kollégájával, hogy Magyarország továbbra is kiáll az ukrajnai béke mellett.

Nyitókép: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

#Külföld#szijjártó péter#Szergej Lavrov#EBESZ#Szkopje#tárgyalás#bojkott

Címlapról ajánljuk