Külföld

Ikreket szült egy 70 éves ugandai nő

rtl.hurtl.hu

2023. november 30. 16:23

Safina Namukwaya Afrika legidősebb kismamája lett.

Egy sikeres lombikprogram után ikreknek adott életet egy 70 éves nő – közölte egy ugandai termékenységi klinika, írja a BBC.

Safina Namukwaya egy fiút és egy lányt hozott világra császármetszéssel a főváros, Kampala egyik kórházában. Namukwaya a helyi médiának azt mondta, hogy ez egy „csoda” volt.

A kórház gratulált neki, mondván, hogy ez több mint „orvosi siker; ez az emberi lélek erejéről és ellenálló képességéről szól”.

„Elértük a rendkívüli dolgot – ikreket szült Afrika legidősebb, 70 éves édesanyja!” – tette közzé a Women's Hospital International and Fertility Centre (WHI&FC) a Facebook-oldalán.

A nő szerdán nem sokkal dél után hozta világra a babákat, hozzátéve: „Az anya és a babák jól vannak”.

Namukwaya az ugandai Daily Monitor című napilapnak elmondta, hogy a terhessége nehéz volt, mivel párja elhagyta, amikor rájött, hogy ikreket vár.

„A férfiak nem szeretik, ha azt mondják, hogy egynél több gyermeket várnak. Amióta ide kerültem, a férjem soha nem jelent meg” – mondta.

Namukwayának három éven belül ez a második szülése. 2020-ban egy kislánynak adott életet. Elmondta, hogy azután akart gyermeket vállalni, hogy kigúnyolták gyermektelensége miatt.

„Vigyáztam az emberek gyerekeire, és láttam, ahogy felnőnek, és magamra hagynak. Azon gondolkodtam, hogy ki fog vigyázni rám, amikor megöregszem” – idézik.


A nők általában 45 és 55 éves koruk között mennek át a menopauzán. A termékenység ekkor csökken, de az orvostudomány fejlődése lehetővé tette számukra, hogy szüljenek.

A lombikprogram, azaz in vitro megtermékenyítés (IVF) egyike a különböző technikáknak. Az eljárás során egy petesejtet vesznek ki a nő petefészkéből, majd azt laboratóriumban spermiummal megtermékenyítik.

A megtermékenyített petesejt ezután visszakerül a nő méhébe, hogy növekedjen és fejlődjön.

2019-ben bemutattuk az ugandai Miriam Nabatanzit, aki 13 évesen hozta világra első gyermekét, és 44 természetes úton született gyermekéből 38 maradt életben.


Nyitókép: Women's Hospital International and Fertility Centre (WHI&FC)

#Külföld#uganda#afrika#szülés#lombikprogram#ivf#safina namukwaya

Címlapról ajánljuk