Külföld

„Nem a háborúra” – írta ujjával az orosz férfi a hóba, börtönbe zárják

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 15:00

A helyi hatóságok szerint lejáratta az orosz hadsereget.

Oroszországban 10 nap börtönbüntetést szabott ki egy bíróság arra a férfira, aki a moszkvai Gorkij parkban található korcsolyapálya bejáratánál, a hófödte forgókapura ujjával azt írta fel: „Nemet a háborúra”.

A bírósági papírok szerint az incidens november 23-án történt. A rendőrség azonnal őrizetbe vette a Dmitrij Fjodorov nevű férfit, majd már másnap elítélték. Mint ismert, tavaly az ukrajnai háború elleni tiltakozások megfékezésére Oroszországban új bűncselekményt találtak ki, mégpedig „az orosz fegyveres erők lejáratását”, amely kategóriájába az orosz hatóságok szerint beleesik a férfi mostani tette.

A törvény egyébként bárkit célba vehet, akiről úgy ítélik meg, hogy lejáratja a hadsereget. Mint arról beszámoltunk, idén tavasszal 12 éves kislánya háborúellenes rajza miatt került házi őrizetbe egy orosz férfi, akit a hatóságok elszakítottak gyermekétől.

A Reuters cikke emlékeztet: miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, mindennapos fenyegetésben élnek az oroszok. A tavaly februári invázió óta becslések szerint 20 ezer embert letartóztattak, és több mint 800 büntetőeljárást indítottak Oroszországban.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#oroszország##háborúellenes tüntetés#orosz#férfi#börtönbüntetés

Címlapról ajánljuk