Külföld

Elítéli a szuverenitásvédelmi törvényt az Európa Tanács emberi jogi biztosa

rtl.hurtl.hu

2023. november 27. 14:41

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztos nyilatkozatában szólalt fel a magyar szuverenitásvédelmi törvény elfogadása ellen. Szerinte a törvény veszélyt jelent az emberi jogokra, és fegyverként lehetne használni bárki ellen, akit ellenségnek tekintenek. 

A magyar szuverenitásvédelmi törvény tervezete jelentős veszélyt jelent az emberi jogokra, és le kellene tenni az elfogadásáról – áll Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosának hétfői nyilatkozatában, amit a Telex szúrt ki.

A szervezet – melynek szinte minden európai állam, így Magyarország is tagja – szerint a javaslat olyannyira tág, hogy az életbe lépése után létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatalt fegyverként lehetne használni bárki ellen, akit ellenségnek tekintenek.

Korlátlan jogköre lenne, hogy érzékeny adatokat és magánjellegű információkat kérjen be bárkitől felügyelet és bármiféle jogorvoslati lehetőség nélkül

– fejtette ki véleményét Dunja Mijatovic a hivatalról, melynek vezetőjét Orbán Viktor javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre.

Az emberi jogi biztos állítja, folyamatosan figyelmeztetett arra, hogy a magyar vezetés ne korlátozza önkényesen a civil szervezeteket, és kifejezte aggodalmát a végrehajtói hatalom túlterjeszkedése és amiatt, hogy megpróbálják aláásni az igazságszolgáltatás függetlenségét. Szerinte ha a javaslatot elfogadnák, az még több lehetőséget adna a végrehajtó hatalomnak (azaz a kormánynak) a „független hangok és ellenfelek elhallgattatására és megbélyegzésére”.

Mindjárt gondoltuk, hogy szerintük el kell vetni. Szerintünk viszont minden országnak joga van megakadályozni, hogy külföldi pénzekkel avatkozzanak be a választásokba

– reagálta Kocsis Máté ,a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán nem sokkal azután, hogy kiadták a nyilatkozatot. A Telex szerint a szuverenitásvédelmi törvényről és az emberi jogi biztos nyilatkozatáról az Európai Bizottságot is megkérdezték. Az uniós testület értesült róla, ahogy egyes magyar érintettek aggodalmairól is, és „szorosan figyelemmel kísérik a fejleményeket”.

Akár három év börtönt is kaphat ezentúl a választásokon induló párt vagy jelölt, ha külföldről fogad el támogatást – egyebek mellett ez is szerepel a Fidesz szuverenitásvédelminek nevezett javaslatában, amit múlt kedden nyújtottak be az Országgyűlésnek. A Társaság a Szabadságjogokért értelmezése szerint is szinte bárkit vizsgálat alá vonhatna a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A szuverenitásvédelmi törvénnyel a Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Dunja Mijatovic – Fotó:Samir Yordamovic/Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#Dunja Mijatovic#európa tanács#emberi jogi biztos#szuverenitásvédelmi törvény#szuverenitásvédelmi hivatal#nyilatkozat

Címlapról ajánljuk