Belföld

Kocsis Máté benyújtotta a szuverenitásvédelmi törvényt, tizenkettedszerre módosíthatják az Alaptörvényt

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 21:04

Jöhet a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amelynek azonban nem lennének komolyabb jogosítványai.

Egyhetes csúszást követően, kedden késő este nyújtotta be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a „nemzeti szuverenitás védelméről” szóló törvényt, amely a parlament honlapján is megtekinthető.

A jogszabályt először szeptember végén, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén lengette be Kocsis Máté, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni az ország szuverenitását a „külföldről finanszírozott” újságírókkal, civil szervezetekkel és politikai szereplőkkel szemben.

Ajánló: Orbán Viktor Esztergomban: Ebben az évben megpróbálnak minket megtörni

A várakozásokkal szemben a benyújtott javaslatban nem szerepel a médiára vonatkozó rendelkezés.

Felállítják viszont a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nevezett intézményt. 

Ennek nem lennének komolyabb jogosítványai, például nem bírságolhatna, csak vizsgálatokat folytathat és javaslatokat tehet. Kellemetlenséget legfeljebb azzal okozhat az érintetteknek, hogy tőlük adatokat kérhet be. A hivatal vizsgálata egyébként nem minősülne közigazgatási eljárásnak, vagyis bírósághoz sem lehetne fordulni miatta.

A javaslat módosítja a választási eljárási törvényt is: a külföldi támogatás, a pártokra jelenleg is érvényes tilalmát kiterjesztené azokra a civil szervezetekre, amelyek jelölteket indítanak például az önkormányzati választásokon. A Büntető törvénykönyvben pedig önálló tényállás lenne a „választói akarat tiltott befolyásolás”, vagyis a külföldi támogatás elfogadása, illetve ennek a tilalomnak a kijátszása.

Az Alaptörvényt is módosíthatják

A javaslathoz kapcsolódik egy Alaptörvény-módosítás is – ha elfogadják, 2012 óta ez lesz a tizenkettedik. Az Alaptörvény e szerint kiegészülne azzal, hogy 

Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége. Az alkotmányos önazonosság védelme érdekében sarkalatos törvénnyel létrehozott, független szerv működik.

Kocsis Máté benyújtotta a szuverenitásvédelmi törvényt
Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke beszédet mond a nemzeti konzultációról tartott lakossági fórumon a főváros VI. kerületében 2023. november 21-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI


A Fidesz megpróbálja elrettentetni a kormányétól eltérő állásponton lévő szervezeteket – korábban ezt mondta a Társaság a Szabadságjogokért a szuverenitásvédelmi törvénycsomagról az RTL Híradónak:


Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Belföld#szuverenitásvédelmi törvény#kocsis máté#fidesz#törvény

Címlapról ajánljuk