Külföld

Bolsonaro egy bálnát zaklathatott, nyomoznak

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 11:15

Jair Bolsonaro volt brazil elnökhöz hasonlító férfit vettek videóra, amint 15 méterre jetskizik egy púpos bálnától, amit a helyi jogszabályok tiltanak.

A brazil szövetségi rendőrség újabb bűncselekmény miatt nyomoz Jair Bolsonaro ellen: Brazília korábbi elnöke a gyanú szerint „zaklatott” egy púpos bálnát, miközben szabadnapján jetskizett – írja a Guardian.

Az ügy egészen júniusira nyúlik vissza, amikor egy Bolsonaróra hasonlító férfit szúrtak ki, majd vettek videóra lefilmeztek egy felbukkanó púpos bálnától mintegy 15 méterre. A púpos bálna (vagy hosszúszárnyú bálna) sajtóbeszámolók szerint kényelmetlenül érezte magát, amikor a közelébe ment jetskivel és elkezdett filmezni.

A brazil jogszabályok tiltják a cetfélék bármely fajának, például a delfinek vagy a púpos bálnák szándékos zaklatását. A hajók járó motorral nem mehetnek 100 méternél közelebb a védett állatokhoz, de 300 méteren belül zajt sem szabad csapni. A brit lap emlékeztet: Bolsonaro bő egy évtizedet kapott már bírságot azért, mert Rio de Janeiro partjainál illegálisan halászott egy tengeri rezervátum területén. Az egykori brazil elnök az ellene zajló „politikai üldözés” újabb fejezetének tartja a púpos bálnákkal kapcsolatos vizsgálatot, a vádakat visszautasította.

Bolsonaro hatalomra kerülésével gyakorlatilag szabadjára engedte a fakitermelést, hogy a földművesek és a bányászok újabb és újabb területekhez jussanak, ők pedig kaptak a lehetőségen. Az sem jelentett gondot, ha egy-egy terület védett, vagy akár őslakosok élnek rajta: elüldözték őket, és az erőszaktól sem riadtak vissza.

Pedig köztudott, hogy az Amazonas esőerőinek fontos szerepük van a klímaváltozás elleni küzdelemben, mivel az őserdő rengeteg szén-dioxidot képes elnyelni. A baloldali Luíz Inácio Lula da Silva januárban azzal az ígérettel vette át az elnöki tisztséget, hogy 2030-ra véget vet elődje környezetrombolásnak. Bolsonaro környezetvédelemhez fűződő viszonyát jól szemlélteti, hogy 

2019-ben egy sajátosan vad ötlettel állt elő a Föld megóvására: szerinte kevesebbet kell járni vécére.


Nyitókép: Mario Tama / Getty Images

#Külföld#jair bolsonaro#vizsgálat#nyomozás#bálna#jetski

Címlapról ajánljuk