Külföld

Annyi maffiózót ítéltek el Olaszországban, hogy 1 óra 40 perc volt csak az ítélethirdetés

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 15:49

Lezárult az elmúlt évek legnagyobb maffiapere. 

Hosszú börtönbüntetéseket szabott ki hétfőn egy bíróság az egyik legnagyobb olaszországi maffiaper végén, amely az 'Ndrangheta bűnszervezetet vette célba – írja a Reuters.

A közel három évig tartó perben több mint 330 feltételezett maffiózó és társaik, köztük fehérgalléros szakemberek ellen emeltek vádat, például zsarolás, kábítószer-kereskedelem és lopás miatt.

Az olasz Ansa hírügynökség szerint a bíráknak csak az ítélethirdetés felolvasása 1 óra 40 percig tartott. A legsúlyosabb büntetést Saverio Razionale és Domenico Bonavota, két calabriai maffiavezér kapta, akik mindketten börtönbe kerülnek 30 évre. 

Az elítéltek között volt Giancarlo Pittelli ügyvéd és a Forza Italia párt – a nemzeti kormánykoalíció tagja – volt politikusa is, akit maffiával való összejátszás és információátadás miatt 11 év börtönre ítéltek. Giorgio Naselli volt helyi rendőrfőnököt két év hat hónapra ítélték.

Az ügyészség mégsem örülhet teljesen, mivel számos esetben nem ért el olyan súlyos ítéleteket, mint amilyeneket kért, ráadásul több mint száz vádlottat felmentettek. A hétfői elsőfokú ítélet ellen mind a védelem, mind az ügyészség fellebbezhet.

Az ügyészek szerint a calabriai 'Ndrangheta az ország legerősebb maffiacsoportja, amely könnyedén háttérbe szorítja a híresebb szicíliai Cosa Nostra bandát, és befolyása egész Európára és azon túlra is kiterjed.

A tárgyalást egy átalakított telefonközpontban tartották a calabriai Lamezia Terme városában, ahol a vádlottak számára fémketreceket állítottak fel.

Olaszországban utoljára 1986-ban állítottak bíróság elé egyszerre több száz feltételezett maffiózót Palermóban, egy olyan ügyben, amely fordulópontot jelentett a Cosa Nostra elleni küzdelemben.

Nyitókép: MTI/AP/Valeria Ferraro

#Külföld#Ndrangheta#maffia#bűnszervezet#Calabria#olaszország#ítélet

Címlapról ajánljuk