Külföld

Izrael megrohamozta Gáza legnagyobb kórházát

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 6:01

Az izraeli hadsereg szerdán megrohamozta a gázai al-Sifát, az övezet legnagyobb kórházát. Az Egyesült Államok korábbi értesülése szerint a Hamásznak a kórház alatt van egy bázisa, a terrorszervezet ugyanakkor tagadja, hogy az egészségügyi intézmények alól irányítanák hadműveleteiket.

Az izraeli hadsereg (IDF) szerdán megrohamozta a gázai al-Sifát, az övezet legnagyobb kórházát. A támadás megkezdése után azt közölték, hogy „pontos és célzott műveletet hajtanak végre a Hamász ellen” – írja a BBC.

Az izraeli haderő a közösségi médiában közzétett közleményében azt írja, hogy a hadműveletben orvosi csapatok és arabul beszélők is részt vesznek. Hozzáteszik, szándékuk az, hogy ne essen bajuk azoknak a civileknek, akiket a „Hamász emberi pajzsként használ”.

Állítólag civilek ezrei, köztük betegek és egészségügyi dolgozók húzódtak meg a kórházban és annak környékén. Korábban az Egyesült Államok azt mondta, hogy értesülései szerint a Hamásznak a kórház alatt van egy parancsnoki központja.

Jelentések szerint katasztrofális állapotok uralkodnak a Gáza övezet legnagyobb kórházában, és a helyzet napról napra romlik. Az intézmény igazgatója szerint akár 200 holttestet is eltemettek egy tömegsírba, miközben sok ember életét azért nem tudják megmenteni, mert a kórház létfontosságú berendezései az áramkimaradások miatt meghibásodtak.

„Nem akarunk tűzharcot látni egy kórházban” – így reagált az Egyesült Államok az izraeli hadsereg támadására. A Fehér Ház attól tart, hogy a hadműveletben olyan ártatlan, tehetetlen emberek, betegek kerülnek veszélybe, akik csak orvosi ellátáshoz próbálnak jutni. A kórházak és a betegek védelmére Joe Biden amerikai elnök is felhívta a figyelmet hétfő este. 

A Hamász terrorszervezet továbbra is tagadja, hogy az egészségügyi intézmények alól irányítanák hadműveleteiket. Legutóbbi videójukban hetven túszt ajánlottak fel, cserébe ötnapos tűzszünetet kértek. Erről az RTL Híradója is beszámolt:

Nyitókép: Doaa Rouqa / Reuters

 

#Külföld#izrael#gáza#al-shifa kórház#izraeli hadsereg#Hamász

Címlapról ajánljuk