Orosz visszavonulásról adtak hírt az állami hírügynökségekA Tass és a RIA-Novosztyi állami hírügynökségek arról számoltak be, hogy visszavonulnak az oroszok a Dnyipró jobb partjáról.
Külföld

Orosz visszavonulásról adtak hírt az állami hírügynökségek, majd visszavonták

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 14:50

A TASZSZ és a RIA Novosztyi állami hírügynökségek arról számoltak be, hogy visszavonulnak az oroszok a Dnyipró jobb partjáról, majd gyorsan vissza is vonták a hírt.

Az orosz állami média hétfőn megjelentette, majd gyorsan vissza is vonta a hírt, hogy az orosz védelmi minisztérium elrendelte a Dnyipro folyó jobb (nyugati) partjának kiürítését – írja a BBC.

A hírügynökségek a tárcát idézték, ami szerint a csapatokat kedvezőbb pozíciókba helyezik át a bal, vagyis a keleti oldalon. A híreket azonban gyorsan visszavonták.

Az orosz védelmi minisztérium egy Ukrajnához köthető hamis fiókot okolt a jelentés közzétételéért, míg Kijev szerint egy orosz dezinformációs műveletet lehetett látni.

Érdekes, hogy a TASZSZ és a RIA-Novosztyi állami hírügynökségek mostani közlése, miszerint Oroszország átcsoportosította csapatait a Dnyiprótól keletre fekvő állásokba, hogy „felszabadítsa erőinek egy részét, amelyeket más területeken folytatott támadó műveletekre fog felhasználni”, csaknem pontosan egy éve ugyanígy megjelent, amikor Herszont felszabadították az ukrán erők. Akkor tényleg meg is történt, amiről írtak.

A folyó továbbra is elválasztja az ukrán és az orosz erőket, igaz, az ukránok több partraszállást is végrehajtottak a Dnyipró bal partján. Pénteken a Kreml azt állította, hogy visszavert egy ukrán kísérletet egy olyan hídfő kiépítésére, amelyből nehézpáncélosokkal tudtak volna támadást indítani.

Az Institute for the Study of War (ISW) ugyanakkor arról számolt be a múlt héten, hogy az ukrán erők keleti partról való visszaszorítására tett orosz erőfeszítések nem jártak sikerrel.

Nyitókép: MTI/AP/Alex Babenko

#Külföld#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#dnyipró#visszavonulás

Címlapról ajánljuk