Külföld

Egy csapásra két orosz partraszállító hajót is kiiktattak az ukránok az éjjel

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 10. 14:02

A robbanótöltettel felszerelt dróncsónakokkal megtámadott partraszállító hajókon legénység és páncélozott járművek voltak.

Újabb veszteségeket szenvedett el az orosz flotta a Fekete-tengeren péntekre virradó éjjel: az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint két Szerna-osztályú (Project 11770) kis partraszállító hajót találtak el a robbanótöltettel felszerelt dróncsónakokkal.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága szerint az orosz hadihajók a Krím-félsziget egyik kikötőjében horgonyoztak. A hajókon legénység és BTR-82-es páncélozott járművek voltak.


A hajókban és a felszerelésben okozott kár mértéke egyelőre nem ismert, a korábbi hasonló támadások alapján azonban sejthető, hogy a becsapódó és felrobbanó ukrán dróncsónakok komoly károkat okozhattak.

A Szerna-osztályú kis partraszállító hajókat Oroszország többek között a Kígyó-sziget elfoglalása során is használta, katonai felszerelést és csapatokat juttatva a szigetre.

A Serna-osztályú hajók akár 45 tonna rakományt és 90 tengerészgyalogost képesek gyorsan egy megadott területre juttatni, vagy onnan evakuálni. Az ilyen hajókra légvédelmi rendszereket is szoktak az oroszok telepíteni, így az orosz Fekete-tengeri Flotta többi hajójának védelmében fontos szerepet játszanak.

Friss információk szerint az egyik hajó egy Ongyatra-osztályú partraszállító hajó volt:


Egy héten belül ez már a második ukrán rajtaütés az orosz flottán: múlt hét szombaton három direkt rakétatalálat érte az Aszkold nevű, 802-es oldalszámú Karakurt-osztályú kis rakétahordozó korvettet, gyakorlatilag megsemmisítve azt.

#Külföld#orosz-ukrán háború#orosz flotta#krím

Címlapról ajánljuk