Külföld

Elpusztult bálnát mosott a partra a víz, egy műanyag léggömb okozta a halálát

rtl.hurtl.hu

2023. november 9. 20:59

Lenyelte és elzárta a beleit. 

Egy fiatal nőstény antillei csőrös bálnát mosott partra a víz a múlt héten egy észak-karolinai tengerparton, a tudósok pedig megállapították, hogy a halálát az emberi beavatkozás okozta – írja a People

Október 30-án a strandolók jelentették, hogy az Emerald Isle-ben egy bálna fekszik a sekély vízben. Amikor az Észak-Karolinai Állami Egyetem Tengeri Tudományok és Technológia Központjának (NCSU) szakértői a helyszínre érkeztek, felfedezték, hogy a bálnaborjú elpusztult. A bálnát másnap több egyetem hallgatói is megvizsgálták boncolás után.

A bálna gyomrában talált tej alapján megállapították, hogy szopós borjú volt – a tej mellett pedig egy „ötszögletű műanyag léggömböt is találtak” a gyomrában. A léggömb összegyűrődött, elzárta az átjárást a gyomor-bélrendszerben, és ez okozta a halálát. 

Az NCSU csapata megosztott néhány javaslatot, hogyan kerülhető el a hasonló helyzetek előfordulása a jövőben: a lakosoknak azt tanácsolják, hogy fontolják meg a „biológiailag lebomló alternatívák használatát” a dekorációk terén is.

Javasolják továbbá, hogy távolítsák el a lufikból a gázokat, mielőtt kidobják őket, nehogy elszabaduljanak és szükségtelen, tragikus veszélyt jelentsenek, ami miatt a vadon élő állatok idővel éhen halnak és elpusztulnak.

Nyitókép: NCSU

#Külföld#bálna#léggömb#lufi#cet#part#Észak-Karolina#környezetszennyezés#pusztulás

Címlapról ajánljuk