Külföld

Az izraeli csapatok Gázaváros szívében vannak, elszigetelték a Hamász vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 20:00

A védelmi miniszter szerint a háború után nem akarják kormányozni a palesztinok lakta sávot.

Az izraeli hadsereg (IDF) csapatai Gázavárosban, az iszlamista Hamász fellegvárának „szívében vannak” hadműveletük során, jelentette ki kedden Joáv Galant védelmi miniszter televíziókban közvetített sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Azt mondta, hogy Izraelnek nem áll szándékában a háborút követően kormányozni a palesztinok lakta, part menti sávot. 

Az IDF erői Gázaváros szívében vannak. Északról és délről nyomultak be oda. A szárazföldi, a légi és a tengeri erők közösen rohamozták meg a várost

– mondta. Gyalog, páncélozott járművekkel és harckocsikkal haladnak utászok segítségével minden irányból, és egyetlen célpontjuk van, a Hamász-terroristák Gázavárosban, infrastruktúrájuk, parancsnokaik, bunkereik, kommunikációs központjaik. Szorul a hurok Gázaváros körül.

A védelmi miniszter a várost „az ember építette legnagyobb terroristabázisként” jellemezte. Mint mondta, a város alatt sok kilométernyi alagút húzódik, részben olyan iskolák és kórházak alatt, amelyekben a szélsőségesek fegyverraktárakat, kommunikációs központokat és rejtekhelyeket rendeztek be.

Közölte, hogy Jahja Szinvárt, a Hamász gázai vezetőjét elszigetelték bunkerében.

Egy újságíró azon kérdésére, hogy kinek az ellenőrzése alatt lesz az övezet a háború után, így válaszolt: „Azt tudom megmondani, hogy ki nem fogja kormányozni a Gázai övezetet. Sem a Hamász, sem Izrael. Minden más lehetséges”.

Galant újfent felszólította a palesztin civil lakosságot, hogy dél felé hagyja el Gázavárost a saját biztonsága érdekében. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette védelmi minisztere kijelentéseit, hozzátéve, hogy nem lesz tűzszünet, sem üzemanyagszállítás a Gázai övezetbe, amíg a Hamász szabadon nem engedi az elhurcolt túszokat. A hadművelettel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy „nem fognak megállni”.

Egy hónapja tart a háború a Közel-Keleten Izrael és a Hamász között. A terrorszervezet október hetedikei támadásában több mint 1400 izraeli halt meg – az izraeli válaszcsapás áldozatainak a száma pedig már a tízezret is meghaladhatja a Gáza-övezetben. Az egy hónapja folyamatosan bombázott palesztin területen továbbra is több mint 200 izraeli túszt tartanak fogva a terroristák:


Nyitókép: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images

#Külföld#izraeli-palesztin háború#Hamász#gázaváros#idf#védelmi miniszter

Címlapról ajánljuk