Külföld

Átlépte a tízezret a gázai halottak száma a Hamász minisztériuma szerint

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 15:38

Már több mint tízezer ember meghalt a Gáza övezetben a Hamász irányítása alatt álló helyi egészségügyi minisztérium szerint, amióta Izrael megkezdte válaszcsapásait.  

Meghaladta a tízezret a Gáza övezetben meghalt palesztinok száma a konfliktus kezdete óta – közölte hétfőn a Hamász terrorszervezet által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium.

Az izraeli hadsereg folyamatosan légicsapásokat hajt végre a Gáza övezet sűrűn lakott területei ellen, ahol Izrael szerint a Hamász katonai szárnyának létesítményei, hadianyagraktárai, rakétavetői, vezetési pontjai találhatók föld alatti alagutakkal összekötött bunkerekben.

A BBC cikke szerint vasárnap éjszaka intenzív izraeli légicsapások érték Gázavárost, aminek következtében az övezet legnagyobb kórházának igazgatója szerint kétszázan haltak meg. Az ENSZ humanitárius hivatala „felháborítónak” nevezte a gázai civilek támadásait, becsléseik szerint több ezer gyermek van a halottak között. A gázai áldozatokról szóló adatokat a helyi egészségügyi minisztérium közli, ami a Hamász irányítása alatt áll, így sok politikus, köztük Joe Biden amerikai elnök is megkérdőjelezi azok hitelességét. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ugyanakkor megbízhatóak ezek az adatok.

Ameddig nem kapják vissza a túszokat, nem lesz tűzszünet – ismételte meg izraeli kormány álláspontját Benjamin Netanjahu miniszterelnök. A harcok leállítását világszerte egyre többen követelik, köztük politikusok, és most már az elrabolt izraeliek rokonai is. Mint arról az RTl Híradója is beszámolt, közben újabb videó látott napvilágot a zenei fesztivál helyszínéről, ahol 260 fiatalt gyilkolt le a Hamász.


Nyitókép: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

#Külföld#izrael#gáza#Hamász#halottak

Címlapról ajánljuk