Külföld

Hat kilométert is tud már sétálni az első gerincimplantátummal élő Parkinson-kóros beteg

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 18:23

Azt mondja, újjászületett.

Elmondása szerint „újjászületett” az a beteg, aki először kapott gerincimplantátumot az előrehaladott Parkinson-kórjának kezelésére – írja a Guardian.

A 63 éves Marc mozgása teljesen szétesett, mire beültették neki a normális jelátvitelt helyreállító készüléket. Ennek köszönhetően újra gond nélkül tud sétálni.

A francia férfinál több mint 20 évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegségek, és súlyos mozgásproblémák alakultak ki nála, ami a járásban is megakadályozta őt. Miután megkapta az implantátumot, amelynek célja, hogy helyreállítsa a gerincből a lábizmok felé irányuló normális jelzést, képes volt normálisabban járni, és visszanyerte a függetlenségét.

„Gyakorlatilag már nem tudtam úgy járni, hogy ne essek el gyakran, naponta többször is. Bizonyos helyzetekben, például amikor beléptem egy liftbe, mondhatni, mintha odafagytam volna” – mondta. „Most már a lépcsőktől sem félek. Minden vasárnap kimegyek a tóhoz, és körülbelül 6 kilométert sétálok. Hihetetlen.”

A Guardian hozzáteszi, hogy az implantátumot még nem tesztelték teljes körű klinikai vizsgálatban, de egy svájci csapat azon dolgozik, hogy kifejlessze a bénulás leküzdésére szolgáló agy-gép interfészt, amely teljesen új megközelítést kínálhat a Parkinson-kórban szenvedők mozgáshiányának kezelésére.

„Lenyűgöző látni, hogy a gerincvelő célzott elektromos stimulálásával – ugyanúgy, ahogyan azt a paralimpiai betegeknél tettük – hogyan tudjuk korrigálni a Parkinson-kór okozta járászavarokat” – mondta Jocelyne Bloch, a CHUV Lausanne-i egyetemi kórház idegsebésze és professzora, a program társvezetője.

A Parkinson-kórt a dopamintermelő neuronok fokozatos elvesztése okozza. Az előrehaladott betegségben szenvedő betegek mintegy 90 százalékánál ez járási nehézségekhez vezet, beleértve az egyensúlyzavarokat és a járás úgynevezett lefagyását. 


A Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az implantátum javította a járást és az egyensúlyhiányt Marcnál. Amikor a járását vizsgálták, megállapították, hogy az jobban hasonlít az egészséges kontrollcsoportok járásához, mint más Parkinson-kóros betegekéhez. Marc arról is beszámolt, hogy életminősége is jelentősen javult.

A szerzők szerint a klinikai hatékonyság bizonyításához teljes körű klinikai vizsgálatra van szükség, és további hat beteget vettek fel, hogy felmérjék, megismétlődnek-e a nyilvánvaló előnyök. A kutatók szerint legalább öt évbe telhet, mire teljes körűen kivizsgálják a módszert.

Nyitókép: YouTube

#Külföld#Parkinson#parkinson-kór#betegség#mozgás#implantátum#mozgászavar#járászavar#franciaország#kutatás#nature

Címlapról ajánljuk