Külföld

Két év után szabadították ki Nagy-Britannia legmagányosabb birkáját, de lehet, hogy rosszat tettek vele

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 7:10

A Fiona névre keresztelt anyajuh két évig volt egy megközelíthetetlen partszakasz foglya. Az állatvédők attól tartanak, hogy új otthonában mutogatják majd, és csak pénzt akarnak keresni vele.

Szombaton mentették ki a Fiona névre keresztelt anyajuhot, aki két évre rekedt a sziklák lábánál a Skót-felföldön.

Egy állatvédő szervezet szerint viszont nem biztos, hogy jó helyre kerül majd az állat: attól tartanak ugyanis, hogy a bárányból látványosságot csinálnak, és csak pénzt akarnak majd keresni vele. 

Az anyajuhot a múlt hónapban fedezte fel Cromarty Firthnél egy kajakos, akinek sikerült is lefényképeznie a meredek szikla tövében rekedt állatot. A címlapokon Nagy-Britannia legmagányosabb bárányaként emlegették a juhot, amelynek a fogsága idején különösebb baja nem volt, leszámítva, hogy óriásira nőtt a gyapja. Megmentése érdekében online petíciót indítottak, ezt több ezren írták alá, végül pedig egy csörlő segítségével emelték ki.

Az állatvédők most azon vannak, hogy Fionát ne egy állatsimogatóban helyezzék el, mert akkor csak látványosság lenne belőle, és nem lenne nyugalma. 

A farm tulajdonosai ugyanakkor azt mondták, hogy a következő öt hónapra bezárnak, így biztosan lesz ideje az állatnak, hogy megszokja új otthonát. Azt ígérték, jó gazdái lesznek az Fionának, és ötcsillagos körülményeket biztosítanak majd neki. 

Az elmúlt évek ellenére Fiona jól táplált állat, sőt még enyhén túlsúlyos is. 

Szombat óta már a gyapjától is megszabadították, azóta pedig ismeretlen helyen tartják, amíg az elhelyezése körüli vita véget nem ér. 

A nyírás előtti és utáni állapotról a BBC közölt képeket.


Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Getty Images

#Külföld#bárány#juh#nagy-britannia#állatvédők#birka

Címlapról ajánljuk