Külföld

Migránstáborokat nyit Albániában Olaszország

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 20:59

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök bejelentette, hogy Olaszország táborokat alakít ki Albániában az illegális bevándorlók elhelyezésére. A két létesítmény évente 36 ezer illegális migránst befogadására lesz alkalmas, az olasz ellenzék a Guantánamói fogolytáborhoz hasonlította a terveket.

Olaszország Albániában nyit táborokat az illegális bevándorlók elhelyezésére – jelentette be Giorgia Meloni olasz miniszterelnök albán kollegájával, Edi Ramával tartott találkozója után hétfőn.

Meloni közölte, Albánia két helyszínén táborokat alakítanak ki, melyek megvalósítását Róma finanszírozza, a protokoll 2024 tavaszáig lép életbe. A tájékoztatás szerint azokat szállítják át az albániai táborokba, akik az olasz hatóságok által véghez vitt tengeri mentési művelet során érkeznek meg Olaszországba, írja az MTI.

A BBC cikke szerint Meloni azt mondta: havonta egyszerre háromezer, évente 36 ezer illegális migránst tudna befogadni a két létesítmény. Hozzátette, a nők, gyermekek és sérülékeny emberek nem kerülnek a táborokba. Az egyik tábor a tengerparti Shengjin, a másik Gjader város térségében lesz: az elsőben kötnek majd ki a migránsok, és ott azonosítják őket, a másodikba pedig az illegálisnak minősített bevándorlók kerülnek, ahonnan a tervek szerint kiutasítják őket.

A táborok biztonsági ellenőrzése az albán rendőrség feladata lesz. „Ez az első ilyen megállapodás, éppen ezért történelmi jelentősége van Olaszország és az egész Európai Unió számára” – hangoztatta Olaszország bevándorlásellenességéről ismert, jobboldali nacionalista miniszterelnöke. Az olasz és az albán ellenzék egyaránt bírálta a megállapodást. Riccardo Magi, az olasz liberális párt vezetője 

ijesztőnek nevezte a migránsközpont tervét, azokat a Guantánamói fogolytáborhoz hasonlította.

 „Olaszország nem szállíthat a tengeren megmentett embereket az EU-n kívüli országba, mintha csomagok vagy áruk lennének” – fogalmazott. A BBC megjegyzi: idén több mint 145 ezer migráns érkezett Olaszországba, 52 ezerrel több, mint 2021 azonos időszakában. Volt, hogy egyetlen nap alatt 7000 menekült érkezett az olaszországi Lampedusa szigetére, a témában az RTL Híradója is készített riportot:


Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő fogadja Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én. Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

#Külföld#georgia meloni#olaszország#illegális bevándorlók#migráns#táborok#albánia

Címlapról ajánljuk