Külföld

Mentőautót támadott az izraeli hadsereg Gázában, azt mondják, hogy azt a Hamász használta

rtl.hurtl.hu

2023. november 3. 21:02

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium azt állítja, hogy Izrael megtámadott egy mentőautó-konvojt, a robbanásban pedig több palesztin is meghalt. Az izraeli hadsereg pénteken közölte, hogy egy mentőautóra valóban csapást mértek, mert azt a Hamász használta.

Több palesztin meghalt és tucatnyian megsérültek, amikor az izraeli hadsereg megtámadta a gázai Sifa kórház előtti mentőautó-konvojt, amely kritikus állapotban lévő sebesülteket szállított – közölte pénteken a Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium.

Sky News szerint az izraeli hadsereg (IDF) később azt közölte, hogy az egyik repülőgépük csapást mért egy mentőautóra, miután megállapították, hogy azt a Hamász használta. Az IDF szóvivője azt mondta, hogy a csapásban a dzsihadista terrorszervezet számos harcosa meghalt, de ennél bővebb információkat egyelőre nem közöltek.

Hozzátették, információik szerint Hamász embereit és fegyvereit is mentőautókban szállítják. A BBC ugyanakkor megjegyzi: az IDF közleményében nem teszi egyértelművé, hogy ugyanarról az esetről beszél-e. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetőjét megdöbbentették a Gáza övezet legnagyobb kórháza előtti robbanásról szóló hírek, és szót emelt a betegek, sérültek és mentősök biztonságának biztosítása mellett. 

Izraelnek jogában áll megvédeni magát, de különbséget kell tennie a Hamász terroristái és a civilek között – mondta a Tel-Avivba látogató amerikai külügyminiszter. Az izraeli államfő szerint a hadseregük mindig figyelmezteti Gáza lakóit a környéküket érintő támadások előtt, a gázai pokollal az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Mohammed Al-Masri / Reuters

#Külföld#gáza#kórház#robbantás#Hamász#izraeli hadsereg

Címlapról ajánljuk