Külföld

„Ez a Hamász, ez a Hamász” – az édesanyját hívta, a Hamász harcosa vette fel a telefont

rtl.hurtl.hu

2023. november 3. 19:34

Közel négy hét telt el azóta, hogy a Hamász terroristái több mint 240 izraelit ejtettek túszul, köztük a 84 éves Ditza Heimant is. 

Amikor Ditzát lánya hívta október 7-én, a telefont nem az édesanyja vette fel, hanem a Hamász egyik harcosa.

Ez a Hamász, ez a Hamász

– kiabálták a telefonba a terroristák. 

Neta Heiman Mina elmesélte a BBC-nek, hogy ezután letették a telefont. Nem gondolták, hogy az édesanyjukat elhurcolták magukkal, azt hitték, ott helyben megölték. Időközben kiderült, hogy Ditza Heiman él, és túszként tartják fogva a Gáza övezetben.

Neta még reggel beszélt az édesanyjával, a szobájában volt és fogalma sem volt, hogy mi történik. Később már nem érték el, csak a terroristák hangját hallották. Az idős nő lánya később beszélt Ditza egyik szomszédjával, aki elmondta neki, hogy a nő segítséget kért tőle. Mikor kiment megnézni, hogy mi történik, látta, hogy Ditzát a Hamász fegyveresei elvitték.

A Hamász Facebook-oldalán Neta és nővére talált egy videót, amelyen az anyjuk látható. A felvételen látszik, ahogy elviszik és autóba ültetik. Ekkor bizonyosodtak meg róla, hogy az édesanyjuk még életben van. Ditza Heiman egész felnőtt életét abban a Nir Oz nevű kibucban élte le, ahonnan elrabolták október 7-én. Az idős nő egyedül élt, főzött magának, a környéken sétálgatott.

A BBC-nek nyilatkozva a nő lánya elmondta, hogy nagyon aggasztja a gázai szárazföldi offenzíva, mivel így nem tudják, hogyan alakul majd a túszok sorsa, attól tart, hogy a támadások során az édesanyja is meghalhat. Kiderült az is, hogy Neta elsősorban Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és az izraeli kormányt hibáztatja a történtekért.

Az elmúlt kilenc hónapban mindent megtettek a helyzet eszkalálása érdekében, különösen Ciszjordániában. A Hamász akkor intézte a támadást, amikor sok izraeli csapat állomásozott a megszállt ciszjordániai területen

– mondja Neta, aki szerint most a kormánynak épp ezért mindent meg kell tennie, hogy hazahozzák a túszokat.

Nyitókép: Kobi Wolf / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#palesztin#izrael#háború#telefon#túsz#Hamász#ditza heiman

Címlapról ajánljuk