Külföld

Ferenc pápa: Migrációra szükség van

rtl.hurtl.hu

2023. november 2. 14:00

A papi cölibátust módosítható egyházi törvény Ferenc pápa szerint, de úgy vélte, nem a cölibátus megszüntetésétől függ a papok számának növelése.

Migrációra szükség van, ha Európában települések néptelenednek el gyermekhiány miatt. Ugyanakkor a bevándorlók integrációja nélkül a migrációs politika nem működik. Az egyházfő a Belgiumban született vagy ott felnőtt emberek által elkövetett terrorista-támadásokat hozta fel példaként – mondta Ferenc pápa a RAI-nak adott interjújában, amit az MTI szemlézett.

Arról is beszélt, hogy minden nap telefonon beszél a Gázában található katolikus plébániával – mondta Ferenc pápa, aki hangsúlyozta, a Hamász terrorista szervezet október 7-i izraeli támadása óta követi a helyzetet.

A Szent Család plébániatemplomot jelenleg az egyiptomi plébános-helyettes vezeti, de egy argentin nővér is szolgál ott, valamint Kalkuttai Szent Teréz anya nővérei, akik beteg gyerekeket látnak el.

A pápa információi szerint a plébánián 536-an találtak menedékre, közöttük muzulmánok is.

Kifejtette, minden háború vereségnek számít, mivel háborúval nem lehet semmit se megoldani, miközben a békével minden nyereség. A legbölcsebb megoldásnak két egymás mellett élő állam létrehozatalát nevezte, és ezzel egy időben rendkívüli státuszt szorgalmazott Jeruzsálem városának.

Ez a háború bennünket is érint, többek között azért, mert a Szentföldön zajlik  - mondta Ferenc pápa. Hozzátette, félelmei vannak a konfliktus kimenetelével kapcsolatban.

Az antiszemitizmus erősödéséről úgy vélte, a holokauszt óta az antiszemitizmus el volt rejtve, de sose múlt el.

Békét sürgetett Ukrajnában is: azt mondta, megérti Kijev álláspontját, tudja, mennyit szenvedett az ukrán nép a történelem során, de békére van szükség, a háborút le kell állítani, a tárgyalás az egyetlen megoldás.

Méltatta a nők egyre növekvő szerepét az egyházban, hangsúlyozva, hogy a Vatikánban egyre magasabb hivatali pozíciókat töltenek be. 

A nők olyan dolgokat is megértenek, amelyeket mi férfiak nem


– mondta. Ezzel egy időben teológiai problémának nevezte és kizárta a nők pappá szentelése lehetőségét. A papi cölibátust módosítható egyházi törvénynek nevezte, de úgy vélte, nem a cölibátus megszüntetésétől függ a papok számának növelése.

Megerősítette, hogy elődjétő,l XVI. Benedek pápától két kartondoboznyi dossziét kapott a függőben levő problémákról, és azok egy részét már elkezdte megoldani.

Az egyháznak soha nem szabad elszakadnia saját gyökereitől, máskülönben visszafelé halad. A hagyományok őrzése nem jelent mozdulatlan konzervativizmust


– hangoztatta Ferenc pápa. Úgy vélte, egyik pápára, így rá sem lehet ráhúzni a jobboldali vagy baloldali címkét, inkább az számít, hogy munkáját mennyire végzi következetesen.

A mai kor egyik legnehezebb kihívásának a teremtett világ védelmét nevezte. Bejelentette, hogy december első napjaiban részt vesz Dubajban az ENSZ COP28 éghajlatváltozás csúcstalálkozóján.

Nyitókép: Reuters/Guglielmo Mangiapane

#Külföld#ferenc pápa#migráció#cölibátus#Gáza övezet#háború#ukrajna#béke

Címlapról ajánljuk